Året är 1981 och månaden är januari. Owe Bergsten och Lars-Göran Larsson, två av de tre grundarna bakom elektronikimportören Bergsala, befinner sig på inköpsresa i Fjärran östern. Målet är att öka importen av de stekheta artiklarna bilstereo och boostrar. Med på resan finns även Lars Jarhamn som arbetar med högtalartillverkning i företaget Ljudex.


Game & Watch finns i ett flertal olika varianter. Längst fram i bild syns originalversionen med enkelskärm.

I Singapore stannar Owe Bergsten till utanför ett skyltfönster där han hittar något som han inte kan slita ögonen från. Så börjar historien om hur Nintendo kom till Sverige.


Owe Bergsten, vd Bergsala Holding.

Det som Owe Bergsten får syn på är ett Game & Watch. Han köper det och blir helfrälst. Spelet heter ”Fire” och går ut på att man, med hjälp av blott en höger- och en vänsterknapp, ska styra ambulanspersonal för att rädda människor ur ett brinnande hus. De tre

Fjärran östern-resenärerna ser snabbt potentialen i spelet, och Owe får uppdraget att kontakta tillverkaren Nintendo med målet att förhandla till sig den svenska agenturen.
– Jag skickade tre stycken telex till den som var exportansvarig på Nintendo, men fick inget svar. När jag sedan skickade ett fjärde meddelade fick jag till svar att man förhandlade med det svenska brädspelsföretaget Alga, berättar Owe Bergsten, som numera är vd för Bergsala Holding, det vill säga moder­bolaget för hela Bergsala­koncernen.

Algas stora misstag
Alga tackar så småningom nej till att sälja Nintendos produkter. Owe Bergsten reser då snabbt till den japanska tillverkarens huvudkvarter i Kyoto, Japan, för att försöka sälja in det egna företaget som då är en relativt liten aktör. Övertalningarna lyckas, och Lars Jarhamn lämnar Ljudex för att i stället anslutas till Bergsala och sköta lanseringen av Game & Watch på den svenska marknaden.

I slutet av sommaren 1981 påbörjas införsäljningen av de små spelen i Sverige. Tyvärr går det inte fullt så bra som väntat.
– Det var mycket trögt, egentligen i princip omöjligt. Hade vi inte varit så övertygade hade vi gett upp redan då. Men vi lyckades till slut få en stor order från Ur & Penn.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning