Innan vi startar bör vi säga att själva tanken bakom Fedora inte är att leverera en stabil, trygg Linuxdistribution, utan ett operativsystem som ligger i den absoluta tekniska framkanten.

Nytt rekord i buggar
Så att Fedora kan vara en turbulent och skakig upplevelse är ingenting nytt, men frågan är om inte Red Hat i Fedora 18 slagit nytt rekord i buggig mjukvara.


Den nya installeraren i Fedora 18 känns mycket sämre än den tidigare. Stabiliteten är under all kritik och meddelandena är inte konsekventa. Dvd-skivan fick vi inte ens att starta i Virtualbox.

Installeraren Anakonda har byggts om och vi förstår absolut inte vad som var fel med den tidigare installationsprocessen. Det nya gränssnittet känns rörigt – du måste inte längre utföra installationsmomenten i en given ordning utan kan välja fritt. Tanken är kanske god, men i praktiken blir det fel.

Konstiga meddelanden
Den tyngre dvd-versionen av Fedora 18 fick vi inte att starta under Virtual­box, men installation med live-skivan fungerade.
De meddelanden som dök upp kändes inte helt genomtänkta. När installationen verkade genomförd blev vi ombedda att trycka på ”quit”. Känns lite obehagligt för oss som gärna vill veta att bootloadern är skriven till hårddisken innan vi startar om. Som om inte det vore nog hängde sig omstarten. Nej, stabiliteten i Fedora 18 känns inget vidare.

Funkar bättre med AD
Vad som däremot är väldigt positivt är att integrationen med Active Directory håller på att bli mycket bättre. I Fedora 18 i kontrollpanelen Online Accounts kan du välja Enterprise Login och ansluta din klient till Active Directory. Enkelt och smidigt. Processen har tidigare varit alldeles för knepig.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Produkt: Fedora 18
Tillverkare: Red Hat
Kontakt: fedoraproject.org
Produkttyp: Communitydriven Linuxdistribution med Red Hat som huvudsakliga sponsor. Här testas ny mjukvara innan den hamnar i Red Hat Enterprise Linux.
Systemrekommendation: 1 giga­byte internminne, 10 gigabyte hårddisk och en snabb processor. Huvudsakliga processorarkitektur är x86, men Fedora finns även för Powerpc, S390 och Arm (dock inte Raspberry Pi).
Cirkapris: Gratis.

+ Bättre integration med Active Directory, både i form av bättre klientstöd som gör det enklare att ansluta sig mot en domän och serverstöd i egna tjänsten FreeIPA.
- Stabiliteten är under all kritik. Ingenting för en skarp miljö.

BETYG
Installation: 0 av 25 
Administration: 15 av 25 
Stabilitet: 10 av 25
Funktioner: 25 av 25

TOTALT: 50 av 100