Tyvärr finns ännu inget sätt att automatisera förfarandet via distributionsmjukvaran Kickstart, det hade underlättat en större utrullning av klienter. Stöd för automatisk utrullning och fler katalogtjänster än Active Directory ska däremot vara på gång.
Servertjänsterna i Fedora 18 kretsar runt molnet och virtualisering.


Fedora 18 har betydligt bättre integration med Microsofts katalogtjänst Active Directory. Mjukvaran bakom heter realmd och kommer få stöd för fler katalogtjänster i Fedora 19.

Systemadministratören har ett flertal olika ramverk att välja bland. Vi hittar Openstack Folsom, Ovirt Engine 3.1 och LXC (Linux Containers). Alla ger de dig möjligheten att sätta upp en form av virtualisering fast på olika sätt.
Mångfalden gör tyvärr att stödet känns spretigt och det är svårt att få en uppfattning om vart Red Hat är på väg.

TechWorlds slutsats
Det känns som att utvecklarna på Fedora den här gången har varit för ivriga med att pressa in så många nyheter som möjligt, och att det har straffat sig. Stabiliteten och tillförlitligheten i Fedora 18 är under all kritik.

Tar vi däremot Fedora för vad den är – en distribution där vi ska få möjlighet att testa och provköra den senaste mjukvaran – lovar version 18 gott om framtiden. Bättre integration med företagets katalogtjänster, en upprensning av stödet för Kerberos och enormt mycket bättre integration med periferienheter, till exempel skrivare, är mer än välkommet.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Produkt: Fedora 18
Tillverkare: Red Hat
Kontakt: fedoraproject.org
Produkttyp: Communitydriven Linuxdistribution med Red Hat som huvudsakliga sponsor. Här testas ny mjukvara innan den hamnar i Red Hat Enterprise Linux.
Systemrekommendation: 1 giga­byte internminne, 10 gigabyte hårddisk och en snabb processor. Huvudsakliga processorarkitektur är x86, men Fedora finns även för Powerpc, S390 och Arm (dock inte Raspberry Pi).
Cirkapris: Gratis.

+ Bättre integration med Active Directory, både i form av bättre klientstöd som gör det enklare att ansluta sig mot en domän och serverstöd i egna tjänsten FreeIPA.
- Stabiliteten är under all kritik. Ingenting för en skarp miljö.

BETYG
Installation: 0 av 25 
Administration: 15 av 25 
Stabilitet: 10 av 25
Funktioner: 25 av 25

TOTALT: 50 av 100