Trådlösa nätverk är svåranalyserade. Så länge vi bara behöver hålla koll på en handfull accesspunkter är det hanterbart, men när vi kommer upp i större system blir det lätt problematiskt. Vi behöver alltså bra verktyg.

Fluke Networks är väl etablerade på marknaden för analysverktyg och instrument, både för trådbundna och trådlösa nätverk, förpackade i karakteristiskt gula dosor.


Airmagnet ger oss väldigt mycket information. Kompetenta program, som det här onekligen är, kräver ett mått av balans i hur data visas. Å andra sidan kan vi knappast hävda att något saknas.

Airmagnet Wifi Analyzer Pro är så att säga samma koncept som de instrumenten, men mjukvaran installeras i stället på en bärbar pc. Marknaden lider i och för sig inte brist på pc-verktyg för analys av radionätverk, men Fluke Networks Airmagnet bygger på företagets långa och djupa erfarenhet, och man levererar en produkt som vi vågar påstå överglänser det flesta andra. Faktum är att den huvudsakliga kritiken vi har rör det informationsöverflöd som drabbar användaren vid den första kontakten med produkten.

Airmagnet kan installeras på vilken laptop som helst med Windows XP, Vista eller 7, eller för all del en stationär dator, men man ska helst ha vissa typer av nätverkskort för trådlösa nätverk för att fungera fullt ut. Produkten fungerar tillsammans med de allra flesta chipset, men man bör kontrollera kompatibiliteten för säkerhets skull. Fluke levererar även externa usb-kort du behöver det.

Airmagnet kan så mycket att det vore omöjligt att räkna upp alla egenskaper i den här artikeln, men vi kan ge en bild av kompetensområdet genom att berätta att Airmagnet hanterar alla fem nivåerna i tcp/ip-stacken (eller sju för dem som räknar osi), inklusive radionivån, med om inte en fullödig spektrumanalysator så i alla fall mätning av signalstyrka och signal-brusförhållande. Tyngdpunkten ligger dock på länknivån med mycket bra möjligheter till analys av trådlöst ethernet och radioegenskaper.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

TechWorld rekommenderarProdukt: Fluke Networks Air­magnet Wifi Analyzer Pro
Produkttyp: Analysverktyg för trådlösa nätverk
Version: 10.6 Build 26117
Plattform: Windows XP, Vista, 7 
802.11a/b/g/n: Ja/Ja/Ja/Ja
2,4 och 5 GHz: Ja/Ja
802.1x: Ja
Rapportverktyg: Ja
Test av roaming: Ja
Lokalundersökning: Nej
Pris: 31 000 kronor (eller 75 500 kronor för paket tillsammans med Survey Planner och Spectrum XT)

+ Tekniskt kompetent.
Brett protokoll­stöd.
- Inte helt användarvänlig.

BETYG
Funktioner och finesser: 20 av 25 
Användarvänlighet: 15 av 25
Plattformsstöd: 20 av 25
Prestanda: 22 av 25

TOTALT: 77 av 100