Microsoft släppte under 2011 ett os som har haft svårt att få fotfäste på marknaden, och vi förstår varför. Vi pratar om Windows Thin PC, WTPC.


Här ser vi Windows Thin PC efter att vi gått med i en domän. Det finns endast i 32-bit format och är baserat på Windows Embedded-versionen av Windows 7.

Tanken är att det ska låta dig blåsa nytt liv i gamla datorer som med WTPC görs om till en slags tunna klienter som används för att ansluta till vdi- eller terminalmiljöer. Det här kan låta bra, ända tills man tittar på hårdvarukraven som visar sig vara identiska med Windows 7 Ultimate!

Vidare är WTPC ganska svårt att få tag på, det är endast tillgängligt för kunder som har köpt SA-avtal (Software Assurance) till sina klienter, och man måste ha licens för ett vanligt operativsystem för att få köra WTPC på en klient. Har du inte det så måste du köpa en VDA-licens, alltså licensen för rätt att ansluta till en virtuell klient, eller köpa Windows Intune för klienten för att få SA-täckning.
Man får heller inte köra någon form av nyttoprodukter på WTPC, till exempel Officepaketet eller liknande produktsvit.

WTCP finns endast på engelska och Microsoft ger inget stöd för att köra det i virtuellt format. Om vi nu måste ha en licens för ett os redan, varför i hela friden skulle vi då vilja köpa ner oss till ett mindre innehållsrikt os? Med samma hårdvarukrav?

Vi blir skeptiska
Vi installerar WTPC i en pc med 1 gigabyte ram, vilket är miniminivån enligt specifikationen, och får genast anledning att bli skeptiska när det ändå direkt dyker upp en varning om att vi har för lite ram installerat.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Produkt: Windows Thin PC (som är baserad på Windows 7 32-bit)
Tillverkare: Microsoft
Produkttyp: Lättviktigt operativsystem
Kontakt: www.microsoft.com/wintpc
Cirkapris: Ingår som förmån i SA-prenumeration för volymlicens­kunder.

+ Kan skrivskydda volymer.
Enkelt att hantera med gpo i en Windowsdomän.
- Krånglig licensiering.
Klarar inte vanliga program.
Höga hårdvarukrav för att kallas tunt.

BETYG
Installation: 7 av 10
Administration: 15 av 20
Funktioner: 20 av 40
Värde
: 15 av 30

TOTALT: 57 av 100