Kvantdatorer kan i teorin lösa extremt komplicerade beräkningar genom att dra nytta av de speciella egenskaperna i nedkylda fotoner och elektroner. Fortfarande har ingen byggt en helt fullfjädrad kvantdator, men en bra bit på vägen har kanadensiska D-Wave kommit.

4 000 gånger snabbare
Nu har forskaren Catherine McGeoch vid Amherst College i Massachusetts, USA, konstaterat att en D-Wave Two kan lösa avancerade optimeringsproblem direkt i hårdvara omkring 4 000 gånger snabbare än en Intel Xeon E5-baserad dator. Men så kostar en D-Wave Two också bortåt 66 miljoner kronor.

Nyligen valde dessutom Google tillsammans med Nasa att införskaffa just ett sådant system från D-Wave. Syftet sägs vara att utforska hur kvantdatorer kan användas i praktiken. I Googles fall handlar det om maskininlärning för klassificering av innehåll – ett hett framtidsområde för sökmotorer.


D-Wave Two är i praktiken ett massivt kylskåp som med flytande kväve håller företagets kvantprocessor sval nog för att kunna lösa tuffa problem. Bild: D-Wave