Varför finns det egentligen två versioner av Internet Explorer (IE) i Windows 8 och även i den stundande 8.1-uppdateringen? Dean Hachamovitch, chef för Internet Explorer, menar att de tillfredsställer två olika typer av användare.

– En IE-motor fixar alla dessa coola saker grymt snabbt. Varför två versioner? En del personer arbetar på skrivbordet när de utför vissa aktiviteter, och vi vill försäkra oss om att du får en bra upplevelse när du är i Windows, förklarade Dean Hachamovitch under den första dagen av utvecklarkonferensen Build 2013.

Han förklarade också att Internet Explorer 11, den version som ingår i Windows 8.1, på flera sätt skiljer sig från konkurrerande webbläsare och tidigare versioner av IE. Förklaringen till IE 11:s goda prestanda är att den kan flytta över vissa arbetsuppgifter, inklusive renderingen av jpeg-bilder, till datorns grafikkort. Därmed minskas belastningen på den ordinarie processorn som då får tid att utföra andra uppgifter.

Den nya versionen är också mer flexibel när det gäller att visa webbinnehåll. IE 10 i Windows 8 kan placera bokmärken på startskärmen – IE 11 fixar samma sak men med den skillnaden att bokmärkena är levande och hämtar och presenterar information löpande.

Flikarna fungerar också lite annorlunda. IE 11 har stöd för upp till 100 öppna flikar och detta utan att batteritiden påverkas negativt. Förklaringen är att webbläsaren hela tiden lägger resurserna på den aktiva fliken.

Dean Hachamovitch avslöjade också att det finns en god chans att Internet Explorer 11 även implementeras i Windows 8. Han ville dock inte ge någon tidsplan för detta.

IDG News