För dig som har tröttnat på sega wifinät och inte vill gå tillbaka till ethernet ger vid dig här en handfull tips som hjälper till att förstärka veka signaler.
En del routrar startas med strömsparläget aktiverat. Målet är att spara ett fåtal milliwatt. Dessvärre gör det också att bandbredden försämras. Min pålitliga router Linksys WRT610N var inte konfigurerad på det sättet, men jag aktiverade ändå strömsparläget för att se effekten. Läget ”low” sänkte förbrukningen från 19 till 18 watt. Bandbredden minskades samtidigt från redan låga 19 megabit per sekund till 5 megabit. Klienterna och routern separerades då endast av en enda betongvägg.
Om du värderar bandbredden högre än en minimal sänkning av strömförbrukningen bör du kolla in routerns inställningar och leta efter ”Transmission Power” eller någon typ av eko-läge. Stäng av dessa.
2/11Uppgradera routerns antenn
Paketförluster och låga hastigheter orsakas ofta av undermåliga antenner. Den goda nyheten är att du kan ersätta den inbyggda antennen i din router med något betydligt mer kraftfullt. Det är lite krångligt men det kan göra stora skillnad.
Beroende på vilken miljö du befinner dig i, väljer du antingen en rundtrålande som sprider signalen runt ett större område eller en riktad antenn om merparten av enheterna som behöver hög prestanda finns i ett och samma rum. En av de bästa guiderna för att byta antenn finns här.
3/11Hitta den bästa platsen för routern
Använd ett mätprogram med färgmarkeringar för att kontrollera den påverkan som avstånd, frekvensändringar och väggar har på signalstyrkan. Netsport för Mac och Heatmapper för Windows är två exempel på bra verktyg för den uppgiften. Båda gör att du kan kartlägga wifi-täckningen hemma eller på kontoret.
Ju fler punkter du mäter på desto mer exakta resultat får du. När du är klar visas en karta som både listar signalstyrka och bandbredd i nätverket.
Din dators moderkort arbetar också i gigahertzspektrumet. Dessa störningar fångas upp av din inbyggda wifi-sändare. Ju mer störningar desto lägre blir bandbredden. Särskilt på bärbara datorer är wifi-adaptern ofta inbyggd och sitter då nära minne och cpu-buss, något som skapar stora problem.
Om det här symptomen känns bekanta kan du lösa problemet med en extern adapter. Genom att skapa lite avstånd mellan wifi-adaptern och processorns störningar får du sannolikt en högre hastighet, och investeringen kostar dig inte mer än en eller några hundralappar.
5/11Firmware- eller drivrutinsproblem
Här är ett råd som ofta glöms bort: Se till att din routers firmware är uppdaterad, särskilt om du precis har köpt en ny. Räkna med att bandbredd och antalet funktioner ökar med de första firmware-uppdateringarna. (Min Linksys-router krävde en uppdatering för att komma upp i full hastighet)
Försäkra sig också om att wifi-adaptern (vare sig den är intern eller extern) hela tiden är uppdaterad. Signaltapp, väntetider och dålig prestanda kan mycket väl försvinna när nästa 0.1-uppdatering släpps till din adapter. Windows Update har visserligen förbättrats på senare år men den är ändå dålig på att leverera de senaste och bästa drivrutinerna. Läs visare på nästa sida om hur du hittar drivrutinerna på egen hand.
6/11Övervinn fysikens lagar
Avståndet mellan din router och den trådlösa adaptern är viktigare än du tror. Här är en tumregel: Bara genom att dubbla avståndet mellan router och klient kan du räkna med att hastigheten sänks till en tredjedel av det ursprungliga värdet. En trådlös brygga för ett fåtal hundralappar förstärker signalen avsevärt.
Utöver avståndet kan även olika typer av objekt och element som står i vägen förstöra signalen, inte minst vatten och metall. Vatten blockerar effektivt 2,4-gigahertzsignaler, så det kan vara smart att ta bort alla saker som innehåller någon form av vätska. Det inkluderar blomkrukor och radiatorer.
7/11Uppdatering av drivrutiner
Gå först och främst till tillverkarens hemsida för att leta efter en ny drivrutin. Om den inte håller måttet kan du istället surfa in på kretstillverkarens hemsida. Det är vanligt att kretsar i wifi-adaptrar köps in och märks om. Exempelvis så inkluderar min interna Linksys WSUB 600N-adapter den populära RT2870-kretsen som tillverkas av taiwanesiska Ralink. Det är ett perfekt exempel på varför det kan löna sig att gå direkt till kretstillverkaren.
8/11Välj rätt kanal
Första gången du startar din router letar den per automatik upp den minst trafikerade kanalen och gör den till standard. Situationen kan dock komma att ändras om nya grannar eller företag flyttar in i närheten. Helt plötsligt används en kanal av en handfull routrar medan andra kanaler är helt övergivna. InSSIDer erbjuder en hjälpande hand. Verktyget analyserar hela wifi-spektrumet och ger dig information om ditt eget nätverk och kanalanvändningen.
Jag förvånades av att jag delade kanal 1 med fyra andra routrar. Det är inte direkt den mest idealiska situationen. Eftersom kanal 9 inte var i användning bestämde jag mig för att flytta dit, något som minskade responstiden rejält.
9/11Använd din routers 5-gigahertzband
2,4-gigahertzbandet är extremt trafikerat. Inte bara av dina grannar utan även av babyvakter, trådlösa telefoner, mikrovågsugnar och annat. Moderna 802.11n-routar erbjuda dubbla band vilket betyder att de sänder två nätverkssignaler, en på 2,4 gigahertz och en på 5 gigahertz. Det sistnämnda bandet är långt ifrån lika trafikerat. Dessvärre har många tillverkare sett möjligheten att spara några kronor och enbart satsat på 2,4 gigahertz i mottagarna. Det gäller till exempel för mottagare i bärbara spelkonsoler, många Android-telefoner, Apple IOS-enheter och Windows Phone-telefoner. Mitt råd är ändå att du aktiverar båda banden.
10/11Begränsa routerns frekvensband
Ibland har du inte den lyxen att du kan välja 5-gigahertzbandet eller en egen kanal. I sådana fall kan det vara smart att begränsa din router så att den skicka ut signaler i 20-megahertzintervaller. Bandbredden kan möjligen sjunka en del, men du får en stabilare signal.
11/11Mät hastigheten på rätt sätt
Det finns många wifi-verktyg som mäter resultatet av alla tips vi har gett dig i den här guiden. IPerf är det absolut bästa alternativet. Verktyget har en klient för den dator du vill mäta från och en serverklient som installeras på en annan dator ansluten till routern. Med hjälp av de två klienterna kan du mäta exakt vilken prestanda nätverket har.
Mitt råd är att du testar olika placeringar för router och klienter. Verktygen för att kartlägga wifi-täckningen som du läste om tidigare erbjuder en bra hjälp.
Tyvärr går det inte ens komma i närheten av de 300 megabit per sekund som 802.11n-standarden utlovar, och därför utgör den många gånger en flaskhals i dessa dagar när många sitter med 100-megabitlina och vill strömma 1080p-video, ta stora backuper och göra andra bandbreddskrävande saker.
För dig som har tröttnat på sega wifi-nät och inte vill gå tillbaka till ethernet ger vid dig här en handfull tips som hjälper till att förstärka veka signaler. Se bildspelet ovan.