Olika länders ”cyber commands” arbetar hårt för att slå ut andra länders industrier, kraftförsörjning och cyberstridsenheter, stjäla hemligheter från andra länders företag, försöka hitta och tysta meningsmotståndare och hindra landets egna medborgare från att ta reda på vad som sker i omvärlden. Ledordet här, som i alla militära operationer, är SA: Situation Awareness. Den som vet mer än fienden har ett övertag.

Utöver regeringsstyrkornas aktioner, sker regelrätt gerillakrigföring i sociala medier för att påverka den lilla, godtrogna människan att välja sida. Avsikten är främst att genom olika typer av desinformationsattacker få allmänheten att ändra åsikt och stödja den gerillagrupp som attackerar, eller vända sig ifrån regeringen eller en annan gerillagrupp. Gerillan kan mycket väl vara desinformatörer från andra stridande länder. Myndigheterna försöker göra sig av med gerillan genom att sätta in motangrepp på samma sociala kanal eller genom att fysiskt arrestera den som förestår mediet och införa censur (Exempel, ryssen Pavel Durov som driver regimkritiska sajten VKontakte undersöks för medverkan i en "trafikolycka". Han kan mycket väl få dela anti-korruptions-rapportören Alexej Navalnijs öde: sex år för ”förskingring”).

En tredje angreppsväg är tidningar och tv på internet. Genom att regelbundet publicera falska eller överdrivna nyheter försöker man mjuka upp befolkningsleden och skrämma dem i en viss riktning så att deras stöd kan påräknas när det börjar hetta till. Kanske kan angriparen uppamma ett missnöje mot politiker och kungahus och få befolkningen att självmant störta landet i kaos och slutligen överlämna det till angriparen.

Det påminner åtminstone mig om krig. Men precis som under fysiska konflikter försöker medborgarna i de drabbade länderna att leva ett normalt liv, gå till jobbet, handla mat och leva så gott man kan.

Du har inte märkt av striderna? Tur för dig. Det betyder att de som sköter om internet i din närhet gör sitt jobb och skyddar dig från allt för svåra angrepp. Fast det är bara en tidsfråga. Man kan citera Anna Poltikovskaja, den ryska oppositionella journalisten som sköts ihjäl utanför sitt hem år 2006. ”Det är inte en fråga om ifall Sovjetunionen kommer tillbaka, bara när.” Anna sade själv att hon knappt kunde begripa att hon fortfarande var i livet. Det verkade nästan omöjligt. ”Någon måste vaka över mig!” Hård och kall informationskrigföring som nu flyttat in på internet.

Människan är själv den svagaste länken i informationskriget. Internet har öppnats som den nya, sköna världen där allt är tillgängligt, gratis och franko. Och bäst av allt är molnet. Reglerna från den gamla trista, fysiska världen gäller inte längre. Alla tycks vara trevliga mot dig och kommer med lockande erbjudanden av olika slag. De vill att du ska köpa, köpa, billigt, billigt, knark och sprit, eller saker som inte finns.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning