Och det är sant. Internet är en egen värld. En egen kontinent om man så vill. Du ger dig ut i träsken på eget bevåg, för det mesta utan vare sig tillräckliga skyddskläder eller tillräcklig säkerhetsutbildning, och blir en cybersoldat. De organisationer som försöker sprida sanningen, berätta om farorna och erbjuda skyddsmedel, skrattar man åt, kallar för stofiler eller jobbiga bakåtsträvare. Ändå lurar en Mata Hari bakom varje slemmig, virussmittad trädstam, med erbjudanden om välkomstbonus och gratisspins från falska banker och icke-existerade kasinon. Och människor faller i drösar varje dag. Mobiltelefonen är den nya angreppsvektorn mot din plånbok, dina bilder, filmer och minnen. Lockelsen är stark att hämta mer av allt den nya, fria i det gränslösa utbudet på Internet.

Dina barn lär sig ständigt nya saker. Frågan är, vem lär ut? Du kan inte räkna med den svenska skolan längre, när det gäller cybersäkerhet, objektivitet och källkritik.

Det borde betyda något för alla med lite ansvar för säkerhetsläget att 97% av all mail är skräp skickat i avsikt att förleda mottagaren och rekrytera (stridsro)botar, men ingen verkar vara seriöst intresserad av situationen, för då hade det inte sett ut som det gör. Då och då grips någon storspammare, men floden av skräpmil sinar inte. Vi som betalar för Internet, betalar också för de stridandes framfart som alltså kräver betydligt mycket mera resurser än den legitima trafik vi själva åstadkommer. Polismakten står i stort sett förlamad inför it-brott eftersom de både saknar utrustning, kunskaper och, synes det, intresse.

Statsledningen visste naturligtvis, men få i den danska befolkningen trodde att Hitler skulle anfalla fredliga Danmark. Men det skulle han, trots att Norge och Danmark förklarat sig neutrala och Danmark hade en icke-angreppspakt med Tyskland. Danmark tog en dag att erövra och Norge en vecka. Allt detta tack vare överlägsen teknik, brutalitet och numerär. Jag hoppas du själv kan se kopplingen till Kontinenten Internet?

Ännu finns dock fyrtorn av sanning och upplysning som ekar runt världen. Du som är tillräckligt gammal minns säkert BBCs dong-dong-dong-dang (morsekods-V och senare ”Lilliburlero”) som spred objektiviteten Jorden runt på kortvågen, hårt trängd av störsändare från de regimer som bekämpade demokratin just för tillfället. Det finns ingenting så isande kallt som när en röst i etern påannonserar en nyhetssändning och plötsligt dränks i ett surrande vrål. Och du vet var störningen kommer ifrån och kan inte göra något åt det. Du kanske inte har suttit på ett hotell i Asien, skrivit ”bbc.co.uk” i webbläsaren och funnit att du istället kommer till hotellets startsida. Det kyler längs ryggraden, vill jag lova.

Du vet att cyberkriget härjar på internet, så låt dig inte luras. Håll din information hemma. Ha dina backuper hemma. Utför all databehandling hemma. Ge inte bort dina hemligheter av snöd vinningslusta. For a few dollars more får du tillgång till ännu flera cpu:er i molnet, men vilka andra får ditt data också? Allt kan dekrypteras på sikt. Var snäll mot dina anställda. Careless talk costs megabytes.

Man måste avsluta med att fråga: Vem ska ha makten på den nya Kontinenten Internet? Någon blir det, men vem är intresserad av att besluta? En demokrat? Internet tas bara för givet, all information ska vara fri och obunden. Mao Tse-Tung sade en gång, ungefär, att den som inte har en egen armé, har någon annans armé, eller omskrivet: den som inte har sin egen underrättelsetjänst, har någon annans underrättelsetjänst.

Läs mer


Vad är cyberkrig definitionsmässigt? http://www.idg.se/2.1085/1.512275/tallinn-manualen--en-handbok-for-cyberkrig

De stora skurk-organisationerna: http://www.idg.se/2.1085/1.272980/yrke-virusjagare

Sluta spionera? Tror inte det: http://www.idg.se/2.1085/1.515579/eu-till-usa--sluta-spionera-pa-oss

Ett urval kring cyberattackerna: http://www.idg.se/2.1085/1.50095?queryText=cyberattack&actionType=tocSearch

Fotnot


Jamen vad är det här? Rena domedagen? Har Städje fått stora skälvan? Jag tycker inte om att skriva så här, men tyvärr tror jag att läget på internet är just så. Intresset från de goda krafterna är för litet eller lamt för att rätta upp situationen och som med alla oreglerade konflikthärdar, löper de amok efter ett tag. Någon måste påtala detta. FN är en kandidat, men de får ju bara på skallen.

Du och jag och alla andra vill ha ett fritt och demokratiskt internet, men de som vill ha ett övervakat, stängt, censurerat internet är starkare. Dessa kan inte bekämpas med pladder om hur fritt allting borde vara.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning