Annat dumt


Hela handlingen i Star Wars möjliggörs av två saker: stormtroopers skjuter så erbarmligt illa att väldigt få blir allvarligt skadade (utom de själva), och det finns inget Internet i galaxen. Ingen tycks ha persondatorer eller mobiltelefoner. Den enda form av avancerad kommunikation som finns är imperiets 3D-holografiska system, som dessutom tycks fungera snabbare än ljuset. Hade Internet funnits hade rebellstyrkorna bara mailat ritningarna på dödsstjärnan till sina allierade och Leia hade aldrig behövt färdas fysiskt med den, och bli arresterad av Vader etc etc.


Ljussvärd med såpbubbleextension. Notera de pyramidformade dilitiumkristallerna på hyllan i bakgrunden.

Man kan hävda att det Internet som eventuellt finns är så hårt övervakat att rebellerna inte kan använda det. På något sätt tycks ändå frihetskämpar alltid kunna ta sig igenom myndigheternas spärrar. Så skedde i Sovjet och så sker hela tiden i den Kinesiska brandväggen. Roboten R2D2 tycks till exempel behärska alla former av datakommunikation och kan styra hela rymdstationer om så behövs, öppna valfria dörrar etc. Dödsstjärnan verkar inte heller ha några egentliga säkerhetsfunktioner implementerade. Hur kunde annars Obi Wan Kenobi smyga sig fram och stänga av reaktorn som gav kraft åt dragstrålen utan att något driftlarm gick? Och utan att någon snabbt gick dit och slog på reaktorn igen om den självstoppat?

Sannolikare vapen


Eventuellt vore molekylsvärdet mera sannolikt, antingen som ett svärd som skärpts till en enda atoms tjocklek i eggen, eller i form av en tråd, så kallad monomolekylär tråd. Dess funktion är att eggen är så tunn att den kan separera atomer från varandra genom att helt enkelt tränga in mellan dem.

Problemet med ett så vasst svärd är att eggen kommer att slöa till sig alldeles själv genom atomernas brownska rörelse. Eventuellt kan det tillverkas av unobtaniumnitrid (Uo3N6) som är relativt okänslig för termiska variationer och har en extremt stark kristallstruktur.

Jag ser bara ett problem och det är när svärdet ska förvaras. Man kan inte bara sticka ned det i svärdsskidan eftersom det skulle skära sig ut på en gång, då det (i teorin) kan skära igenom allt. Om man använde monomolekylär tråd vore ett sätt att med någon metod beordra tråden att krulla ihop sig fraktalt, till en liten molekylboll, som inte är så reaktiv.

Bland andra fiktiva vapen kan man räkna Ghost Busters proton packs, som spökjägaren Egon Spengler vid något tillfälle kallar för en ”unlicensed nuclear accelerator” eller som det sägs i första filmen, en positronkrockare. De viftar alltså runt med en protonstråle som är tillräckligt stark för att göra hål i väggar, och överlever själva. Bakom väggen finns resten av New York, som uppenbarligen inte blir kastrerade eller får andra strålskador. På CERN hanteras sådana protonstrålar 100 meter under marken, i berg, och får absorberas av grafitblock på 50 ton.

Effektivare än supervapen


Men ljussvärdet är ingalunda det mest effektiva vapnet. Det effektivaste av allt är informationsövertag, sk situation awareness. Mulan i Asimovs Stiftelse-serie har absolut informationsövertag eftersom han är telepat och kan läsa alla planer i förväg. Därför vinner hans trupper alla rymdkrig, ända tills han möter den överlägsne motspelaren Golan Trevize med samma eller bättre egenskaper.

Asimovs lösningar på saker och ting är för det mesta mycket elegantare och logiskare än hacka-slakta-genrens metoder.

Läs mer


Ljussvärd (lightsaber) på Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=96E0RfyL2Gc, http://www.youtube.com/watch?v=xSNubaa7n9o
Physics.org diskuterar ljussvärd: http://www.physics.org/article-questions.asp?id=59
Airborne Laser: http://www.idg.se/2.1085/1.107476/weve-got-incoming
Monomolekylär tråd: http://en.wikipedia.org/wiki/Monomolecular_wire