Det är nu femtio år sedan John le Carrés klassiker Spionen som kom in från kylan publicerades. Boken satte fokus på västerländska metoder för spioneri och övervakning och hur de många gånger omöjligen går att kombinera med demokratiska värderingar och moral.
Den fiktiva protagonisten Alec Leamas rör sig i kalla krigets Östtyskland och Storbritannien. Femtio år senare heter huvudpersonen Edward Snowden, platserna Hong Kong och Moskva men nu är historien högst verklig.
Mycket har hänt och ändå inte. Kalla kriget har bokstavligt talat gått under jorden, ner i fiberkablar och hemliga bergrum fulla med servrar och nätverksutrustning. Spioneri och övervakning avstannade inte på något sätt efter att järnridån föll, tvärtom. Men maktbalansen skiftade vilket idag är högst påtagligt.
Som världens enda supermakt har USA idag ett omfattande informationsövertag och man använder, precis under kalla krigets dagar, högst tveksamma metoder för att behålla det. Under en period om tolv månader rapporteras att nationella säkerhetsmyndigheten NSA brutit mot regler gällande personlig integritet 2776 gånger. Jag misstänker ett gigantiskt mörkertal.
Den öst-västliga konflikten är sig lik, men flera av pjäserna på spelbordet är nya. Underrättelsetjänst och säkerhetspolis har fått sällskap av kommersiella aktörer som Facebook, Google och Microsoft. De gigantiska datamängder som aggregerats här de senaste decenniet har blivit en maktfaktor som NSA inte kan låta bli att använda. Snowden bekräftade detta.
Nu är alltså publika tjänster brickor i spelet, möjliga att övervaka av dubiösa anledningar, vilket bör få alla som ansvarar för it-miljöer att tänka till. TechWorld har bland annat avslöjat att ett flertal riksdagspartier har sina e-postservar i USA, jag misstänker att de själva inte gjort några långtgående analyser om detta. Prislappen och smidigheten har styrt. För vad innebär det egentligen att främmande makt har full möjlighet att övervaka våra folkvalda politikers e-post? Kryptering någon?
Snowden, Prism, cyberspionage och övervakning är utan tvekan it-världens just nu mest brännande ämnen. De kommer vara i fokus på TechWorlds stora it-säkerhetsseminarie Next Generation Threats som äger rum den 24:e september. Som gäst har vi bland andra Shawn Henry, tidigare ansvarig för FBI:s cyberprogram, som kommer att ge unika inblickar kring säkerhetsläget. Om du jobbar med it-säkerhet är detta något du inte bör missa!