En typisk gyrostabiliserad kameraplattform med extra allt. Just den här sitter under General Atomics UAV Predator. Den har både kameror för synligt och infrarött ljus, såväl som ett lasersikte. Ir-kameran kan se en människa på 3 kilometers håll, men på små flygplan blir påverkan av kastvindar och turbulens så stora att plattformens servomotorer inte kan kompensera och ge en stabil bild. Bild: General Atomics



Ett typiskt obemannat spaningsflygplan, ett Heron från Israeli Aerospace Industries. Kameran är monterad i en kardanupphängda boll under planets nos. Det vertikala plattorna är radioantenner för signalspaning och har inget med Imint att göra. Sådana här flygplan kan vara i luften i upp till 26 timmar, betydligt längre än bemannade plan klarar – ”piloterna” på marken byts efter hand.

Hos gemene man
Tänk dig om alla de här fantastiska egenskaperna hade funnits tillgängliga för gemene man? Varför skapar ni inte en plugin till Firefox, så man kan stabilisera usla mobiltelefonfilmer på Youtube?

– Jo. Man kan tänka sig flera varianter, till exempel en tjänstbaserad, där man laddar upp en video och får den tillbaka förbättrad efter önskemål, säger Andreas Lifvendahl.

– Någon kanske vill ha barnets fotbollsmål att visa upp utan skakningar och en annan kanske vill se alla glada ansikten på en mörk och rökig nattklubb.

Rik på usla bilder
Vi vanliga hårt arbetande fotografer har fått börja stå tillbaka för medborgarjournalisten, en person som bara råkar vara tillhands när tåget kör genom väggen eller bomben briserar i tunnelbanan. Då finns det alltid någon som slänger upp mobilkameran och tar en usel, skakig, ryckig bildsekvens, och lämnar över till nyhetsmedia och blir rik på kuppen, fast bilderna som sådana är usla.

– Nyhetsinsamling blir allt mera videodrivet, och man vill gärna lägga ut något liveströmmat – som från Boston Marathon nyligen – med vettig kvalitet. Mobiltelefonernas sensorer skannar väldigt långsamt, till skillnad från bra sensorer som läser ut hela bilden momentant. Rör man telefonen i sidled så vickar hela bilden, säger Andreas Lifvendahl.

– Sådan bildförbättring är superintressant och vi har sonderat möjligheten. Det kan bli en fjortonkronors app till mobiltelefonen, men med två miljoner kunder skulle jag inte vara ledsen. CNN betalar kanske 5 000 kronor för någons video­snutt, men vill kunna lägga ut den efter två minuter, med sådan kvalitet att folk inte stänger av efter 20 sekunder för att det blev för jobbigt att titta på den.

Kräver bra partners
Vore det inte dags att sluta stödja enbart den professionella marknaden och börja sälja Vidhance till mobiltelefontillverkarna eller kameratillverkare? Det skulle ju bli en världssuccé!

– Jag delar din analys. Bara vi får tid och bra partners, säger Andreas Lifvendahl.