Flera nyhetssajter har den senaste tiden gått över till betallösningar, under mycket gny från dem som är vana att läsa och se allting gratis. Jag antar att du noterat att IDG har börjat med artiklar som du måste betala för att läsa. Även Youtube har börjat med betalkanaler. Så kommer det nog att fortsätta.
Tidigare kunde mediabolagen enkelt dra in tillräckligt mycket pengar för att finansiera sin webbpublicering genom annonsering, men i dag har det blivit kärvt i branschen. Vi ser hur stora hi-fi-handlare lägger ned på grund av för små marginaler. Jätteföretaget Panasonic viker sig nu och slutar producera tv-apparater. Och Sony ska sluta med Vaio-datorer.
Resultatet av lågkonjunkturen är att det inte finns pengar över hos tillverkarna för att betala för annonser. Om det inte finns några företag som annonserar, kommer det till slut inte finnas några tidningar kvar som kan skriva om deras produkter. Och så vidare.
”Gratis är gott” är en fin tes, som nu brakar samman med det betydligt tristare talesättet ”det finns inga gratisluncher”. IDG.se är inte precis gratis att driva. Redaktionen kan inte leva på luft. Varje gång Adblocker tar bort en annons är det en potentiell annonsköpare som surnar till och det har resulterat i minskade annonsintäkter.
I det här läget måste pengarna börja strömma in på något annat sätt, och jag menar att det rimliga är att läsare måste börja betala för det material som de tar del av.
Betaltrenden kommer inte att sluta där. En dag kommer tjänster som Dropbox och Sprend inte heller att förbli gratis. Och jag spår att även Googles kontorstjänster kommer att bli avgiftsbelagda för alla vad det lider. Framtidens internet blir inte en gratishimmel.
Vad hemelektronikmarknaden behöver är ett riktigt steg framåt som folk är villiga att betala för. Det räcker inte med ännu en ny, ännu plattare tv med ännu högre upplösning och ännu högre kontraster, som det inte finns filmer till. Jag känner folk som har kvar sina tjock-tv-apparater och inte har planer på att byta upp sig. Platta tv-apparater är dåliga affärer i dag. Marknaden är mättad. Ännu flera mobilspel med fåglar som exploderar har vi sannolikt inte heller behov av.
Internetmedia och hemelektronik har samma problem, som kräver samma lösning: Det vi redan har duger gott och vi vill inte har mer av det. Till viss del kan man lägga över elektronikproduktionen på låg-låg-lågprisländer som Vietnam och Nordkorea, men det håller inte heller i längden.
Jag säger: ge mig holografisk tv så ska jag fundera på saken. Eller ge mig längre, bättre researchade artiklar utan ytligt pladder och pseudovetenskap, så ska jag fundera på den saken också. Kanske till och med en blogg kan få kosta pengar om man kan försäkra sig om att slippa trollen, modepladdret och myndighetshatet. Det behövs helt enkelt kvantsprång.