När man besöker Firebases webbplats ser det snyggt ut, väl paketerat och enkelt. Det finns exempel att köra, och så får man se javascriptkoden som hör till. Här finns en chatt, ett enkelt ritprogram och till och med en variant av Tetris för flera spelare. Det verkar onekligen som om verktygslådan Firebase kan användas till det mesta.


www.firebase.com finns exempel och dokumentation som går att man snabbt kan börja experimentera med Firebase.

Vi kör exemplen, och så långt ser det bra ut. Man behöver dock inte bara tillåta javascript, utan också ha en webbläsare som stödjer användning av html5 med canvas-funktionen som tillåter dynamiskt skapade bilder. Alltså kan inte alla webbläsare som används i dag användas för att köra Firebase-applikationer. För dem som kan det, lovar däremot Firebase att applikationerna ska kunna användas för i princip hur många klienter som helst, utan att man själv behöver tänka på skalbarheten. Firebase ska nämligen kunna ersätta servern, heter det. I praktiken betyder det förstås att den kod man skriver nyttjar Firebases servrar i stället för att man ska behöva ordna egna.

Modifierar till en anslagstavla
Fungerar det då? Vi testar att modifiera chatten till en anslagstavla. Att koda javascript har sina sidor, men för att vara en beta har Firebase väldigt bra dokumentation, och när vi väl hittat rätt i funktionerna fungerar det fint. Det finns också ett trevligt debug-verktyg som berättar vad för data som faktiskt lagrats av Firebase.

Eftersom det här bara är ett korttest försöker vi inte göra någonting som kräver verkligt stora datavolymer. Det finns dock viss anledning att undra om Firebase, som lagrar data med json och når det via url:er, skulle vara särdeles effektivt för en applikation som behöver söka bland hundratusentals poster.


En enkel chatt-funktion skapas med ett fåtal rader javascript...


...och kan köras direkt i webbläsaren.

Flera kan arbeta samtidigt
Å andra sidan finns det väldigt mycket som man kan göra med mindre datamängder och just realtidskommunikationen som främsta poäng. Med Firebase kan man låta flera personer arbeta på en text eller en bild, eller som i vårt exempel skicka ut meddelanden snabbt.

Att skriva sina applikationer helt i javascript verkar inte så smidigt, men Firebase är inte låst till enbart den användningen. Data kan nås som rest-tjänster (representational state transfer-baserade tjänster), och det finns redan api:er för att med hjälp av dessa använda sig av Firebase från Java, Python, PHP, Ruby och Clojure, förutom att man förstås kan skriva sina anrop själv från vilket språk man vill. Dock har vi inte testat hur pass bra Firebase fungerar när man använder den vägen.


Firebase tillhandahåller en datavy, vilket är praktiskt när man behöver debugga sitt program.

TechWorlds slutsats
Firebase är roligt och lovande, även om det kan ta en liten stund att riktigt förstå sig på funktionerna. Det är ett intressant verktyg nu när realtidsförbindelser blir allt viktigare när det gäller webbkommunikation. Än så länge känns det mera som rolig teknik än som någonting som kommer att användas stort av företagen, men i teorin är det förstås möjligt att till exempel konstruera sitt kundhanteringssystem med Firebase. Det är väl värt att hålla ett öga på inför framtiden.