VMWare och Microsoft krigar just nu friskt om förstaplatsen kring virtualisering och VMWare har just tillkännagivit nyheterna i den kommande versionen av Vsphere. Vi tar en närmare titt på några av de huvudsakliga nyheterna.

 • Flash Read Cache (FRC)
   FRC gör det möjligt att utnyttja lokalt flash (ssd) baserat lagringsmedia för att snabba upp läsoperationer och minska belastningen på den delade lagringsytan.
 • 62 TB VMDK
  I Vsphere 5.5 har VMWare utökat storleken på de virtuella hårddiskfilerna och det är nu möjligt att skapa diskar som är upp till 62 TB stora.
 • Snabbare grafik
  3d-stödet har förbättrats och kan aktiveras antingen med stöd i hårdvara eller mjukvara. Man kan också genomföra en Vmotion-operation mellan olika värdservrar som har olika grafikkort och numera stöds även grafikkretsar från Intel och AMD istället för enbart Nvidia som var fallet tidigare.
 • 3D Grafik i Linux
  Det är i 5.5 också möjligt att tillhandahålla en virtuell gpu för Linuxklienter. De Linuxdistributioner som stöds är RHEL 7, Fedora 17 och Ubuntu 12.04.
 • App HA
  App HA är en ny funktion som startar om en tjänst som stannat i en Windowsserver. Om den trilskande tjänsten inte vill starta i alla fall så kan App HA också starta om hela den virtuella servern för att få fart på tjänsten igen.
 • Web Client
  Webgränssnittet är numera det enda administrativa gränssnittet. Vsphere Client är borta och websnittet har utökats med lite nya funktioner, som till exempel drag-och-släpp-funktion för att flytta många virtuella maskiner från en värdserver till en annan.
 • Fler diskar i en VM
  Ett nytt sata-kontrollerkort kan emuleras med som du kan koppla upp till 30 diskar på. 4 sådana kontrollerkort kan användas vilket ger möjlighet att koppa på 120 diskar på en virtuell maskin istället för 60 som var den tidigare gränsen. För att detta ska fungera krävs en ny version av de virtuella maskinerna och version 10 införs alltså som ny version för den virtuella hårdvaran.
 • Nätverksfiltrering
  Distribuerade switchar utrustas med möjlighet att filtrera trafik baserat på information i ip-paketen och man kan bygga brandväggsliknande regelverk för vilken trafik som får passera.
 • Bättre stöd för MSCS
  Det är nu ok att skapa MSCS-kluster baserade på Windows Server 2012 i en VM. iSCSI är numera också okej att använda för kommunikation med den delade lagringsytan. Tyvärr finns ännu inget stöd för att dela en VMDK för MSCS-kluster mellan två VM på olika värdservrar.
 • Förbättrad replikering
  Den värdbaserade replikeringsfunktionen kan numera innehålla flera generationer och du kan välja vilken du vill återställa.

Fredrik Rynger, områdesansvarig på VMWare som snart släpper version 5.5 av Vsphere. Vilka är de största och viktigaste nyheterna enligt dig?


Fredrik Rynger, VMWare

- I Vsphere 5.5 bygger vi in ytterligare funktionalitet för att skapa det mjukvarudefinerade datacentret.

En ny funktion på lagringsområdet är Flash read cache som använder lokal lagring för att ge mindre tryck på den gemensamma lagringslösningen.

En annan viktig funktion är Vsphere App HA som gör det möjligt för Vsphere att upptäcka applikationsfel och starta om enskilda applikationer. Detta har tidigare bara varit möjligt för att skydda sig mot hårdvarufel samt os-fel.

En sista efterlängtad funktion är att de virtuella hårddiskarna för en virtuell maskin nu kan bli 62 TB stora istället för tidigare 2 TB.

VMWare har också fler nyheter på gång inom lagring och nätverksvirtualisering som kommer att dyka upp under andra halvåret 2013.

vSphere 5.5 kommer att släppas under september och blir den version som kommer att jämföras med Hyper-V 2012 R2 som släpps av Microsoft under hösten. Vilken av de båda virtualiseringslösningarna som kommer att gå vinnande ur kampen är idag svårt att säga, men det är garanterat ett område som vi kommer att följa med stort intresse.