Det pågår ett krig inom telekomindustrin i dag, även om det kanske inte märks utifrån. Det är ett krig liknande det vi såg för några år sedan mellan wimax och lte. I dag vet vi att det var lte som vann världsherraväldet, wimax finns numera bara i vissa isolerade installationer.

Dagens wifi-krig
Dagens krig handlar om hur industrin bäst kan lösa framtidens ökade krav på ständig tillgänglig bandbredd. Fler och mindre basstationer eller accesspunkter där behovet är som störst är den gemensamma strategin.

På den ena sidan har vi tillverkare av så kallade femtoceller, alltså basstationer för hem eller kontor som ansluts till nätverket av den som köper den.

Femtoceller har funnits i många år, men de har i vissa sammanhang kallats ett fundamentalt fiasko eftersom det trots många försök aldrig har lyft. I dag är det tillverkare som främst gör produkter för hemmabruk som bygger in ett wcdma/lte-chipset vid sidan av wifi-funktionaliteten.


Ericssons vision är att wifi steg för steg kommer bli en naturlig del av ett mobilt kommunikationsssystem. När wifi är fullständigt integrerat med wcdma/lte kommer användaren inte märka att mobilen kommunicerar med wifi.

In i en ny värld
Med detta gör de inträde på den värld som hittills dominerats av de stora nätverkstillverkarna som Alcatel Lucent, Nokia Siemens Network och inte minst Ericsson, alltså aktörerna på den andra sidan i ”kriget”. Dessa väljer att komplettera de vanliga wcdma/lte-basstationerna, vilka installeras och sköts av olika teleoperatörer med wifi. De stora områdena täcks av de traditionella wcdma/lte-systemen, men när kapacitetsbehoven ökar är tanken att wlan skall kunna avlasta där behovet för kapacitet är högre och mer koncentrerat.

Wifi har en enorm fördel i att det byggs med billiga komponenter som arbetar inom det öppna frekvensbanden som inte kräver dyr licensiering.

De stora nackdelarna är handover som inte fungerar, olika surfzoner som kräver olika typer av påloggning och att säkerheten anses vara svagare.

Tänk dig att du är ute som resande säljare i en bil. Du har en pågående uppkoppling i din läsplatta där du är med i en videokonferens (din kollega kör naturligtvis). Ni blir sugna på en hamburgare och svänger in på ett hamburgerhak som erbjuder fritt wifi. Trots det fortsätter du med din videokonferens eftersom du inte vill bryta uppkopplingen till wcdma/lte-nätverket. Skulle du vilja använda restaurangens wi-fi-nätverk måste du stänga ned din videokonferens och via ett webbfönster logga in på restaurangens nätverk och godkänna deras användarvillkor och i vissa fall till och med betala för tillgången till internet. Först därefter kan du åter koppla upp din videokonferens.

Med hotspot 2.0 skulle video­konferensen automatiskt kunna föras över till wi-fi med oavbruten och fortsatt säker uppkoppling.
Beslutet att växla från det ena systemet till det andra hanteras inte av handenheten utan sköts centralt av basstationerna, precis som vi är vana vid när ett gsm-samtal överlämnas till ett wcdma-nätverk.

Bygger på tre standarder
Hotspot 2.0 är ett initiativ från Wi-Fi Alliance, WFA, som backas upp av en stor mängd företag i branschen. Det bygger på ett antal nya ieee-standarder:

  • IEEE 802.11u används för nätverksdetektering
  • IEEE 801.11i används för kryptering
  • IEEE 802.11x används för autentisering.

Man förstår att det är mycket arbete som ligger framför standardiseringsgrupperna att göra verklighet av förslaget. Den som tar en titt på dokumentationen som beskriver de kommunikationssystem som våra enheter kommunicerar med märker att det sker en ofantlig mängd kommunikation i bakgrunden bara för att hantera uppkopplingen. Det är därför vi i den publika kommunikationen från Ericsson ser att deras introduktion till wlan-världen sker stegvis.

Första produkterna i höst
Hur ska vi då ta oss från dagens statiska och krångliga wlan-tillgång till en lösning där wi-fi sömlöst arbetar för användaren tillsammans med wcdma/lte? Vägen heter hotspot 2.0. Redan under hösten bör vi kunna börja se produkter som stödjer den tekniken.

Ericsson har i och med inköpet av det kanadensiska wlan-företaget Belair Networks skaffat sig en wi-fi-produktportfölj, och man har tillkännagivit att hotspot 2.0 är en del av sin strategi mot en bättre täckning för användarna och ett billigare nätverk för operatörerna.
Men det räcker inte med att basstationerna har stöd för hotspot 2.0 – även smarttelefonerna och surfplattorna måste kunna hantera den nya standarden. Bland annat har Apple meddelat att IOS 7 ska ha stöd för hotspot 2.0, vilket skulle kunna borga för att det blir en framgångsrik lösning.

Fler mindre stationer
Det råder ingen tvekan att behovet för bandbredd kommer fortsätta att öka i snabb takt, och att vi kommer behöva komplettera de större basstationerna med mindre. Frågan är om tiden är mogen för femtoceller som kommunicerar via wcdma/lte med handenheter, eller om det blir de traditionella tillverkarna som med hjälp av hotspot 2.0 sina produkter med wifi som kommer vinna det kriget som bara precis har börjat. Må bästa teknik vinna!

Fakta

Om Ericssons satsningar :
tinytw.se/mobrep (pdf)
tinytw.se/wfroam (pdf) och
tinytw.se/carrierwf

Om Apple och hotspot 2.0:
tinytw.se/ios7wf