Det är snart slut med roterande optiska media för backup. Man kan inte säga att blu-ray tog över som lagringsmedium efter dvd, utan har blivit ett entusiastmedium. Vi har hört massor av löften om ännu tätare optiska skivor genom tiderna, ända upp till en terabyte, men det har inte blivit något. Raderbara skivor slog aldrig. Och nu är det nog för sent.

Tillverkarna lovar att en skiva kan behålla data upp till 30 år, men undertecknad har problem att läsa skivor som bara är ett par år gamla.

Man kunde tro att branschen skulle ha lärt sig efter kompatibilitetsfiaskot med cd-r tidigt i historien, när dålig kvalitet och pirattillverkade skivor med odokumenterade brännegenskaper fick kunderna att vända sig ifrån optiska skivor som backupmedium. Arkivbeständigheten var allt annat än god.

Sedan kom dvd-r och då skulle branschen minsann saneras. Dvd-brännarna försågs med interna tabeller över olika skivors brännegenskaper och skulle kunna anpassa sig därefter. Men det höll inte heller, för oavsett vilken media identification code det står på skivan kan piraterna blanda ihop det organiska färgämnet på något annat sätt. Dessutom måste brännartillverkarna ständigt prova alla nya skivmärken på marknaden och släppa ut nya tabeller, vilket är en omöjlighet.

Dvd-r visade sig vara för löst specificerad, så man introducerade dvd+r med tuffare specar och bättre felkontroll. Men piraterna fortsatte.

När uppgraderade du firmware i din dvd-brännare sist? Inte alls? Skulle tro det. Och efter ett tag slutar tillverkaren med underhållet och då kan brännaren inte hantera nya skivtyper längre, utan börjar nyttja ett standardläge.

Lasrarna dör också. Du kanske har märkt att din brännare liksom tappar sugen efter något eller några år och börjar bränna fel? Då kan man byta ut den, och så går det bra ett tag till. Det är oftast dvd-brännandet som slutar fungera, medan cd-bränningen (i den mån någon gör sådant) fortfarande fungerar. Den röda lasern åldras och uteffekten sjunker och räcker bara för avläsning. Elektroniken försöker kompensera, men till sist går det inte att vrida upp effekten till de behövliga 400 milliwatten, och lasern bränner fel.

I december 2012 presenterades en stor undersökning utförd av LNE, alltså den franska motsvarigheten till SMHI och sponsrad av franska ministeriet för kultur och kommunikation. Det är inte så kul läsning. Man fann tre problem: skrivkvaliteten varierar kraftigt beroende på kombination av brännare och skivfabrikat, livslängden varierar väldigt och brännarnas karaktäristik ändras väldigt ofta.

Undersökningsgruppen hade svårt att hitta en brännare som gav bra kvalitet med alla testade skivfabrikat. Man avslutar kallt med att konstatera att bd-r-skivor av typen lth inte har egenskaper som gör dem lämpade för arkivering, medan bd-r av typen htl fungerar bättre.
Man torde utan att gå ännu djupare in på ämnet kunna konstatera att det vore direkt tjänstefel att arkivera sitt företagsdata på roterande optiska media i dag.

Fakta

Hissat
Både amerikanska och brittiska luftfartsmyndigheter har svängt i frågan om användning av konsumentelektronik ombord på flygplan. Det fanns aldrig några hot, bara gammalmodiga regler.

Dissat

Nya avgifter på allting. Den anställde tvingas betala tv-avgift för företagets datorer. Datorspelhallar måste betala en avgift för sina ”spelautomater”, men det slipper internetcaféer. Svårbegripligt.