Windows 8 har arbetat i uppförsbacke och försäljningen har inte varit så bra som Microsoft hade hoppats på. I oktober kommer version 8.1 av operativsystemet som en gratis uppdatering, men vi har redan tagit en titt på vilka nyheterna är i den nya versionen. Många av de största nyheterna handlar om att minska motståndet mot det nya utseendet och Microsoft gör sitt bästa för att smälta ihop de båda miljöerna så gott de kan i den nya versionen. Det finns också några andra godbitar bland nyheterna, låt oss nu se vilka dessa är.

”Startknappen” är tillbaka
Den största förändringen i Windows 8 var att Startknappen försvann och ersattes av en startskärm. Detta har rört upp mycket känslor och Microsoft har i 8.1 lagt tillbaka en liten vit startknapp i form av en liten flagga nere i vänstra hörnet som tar användaren till startskärmen. Det är alltså inte tal om att vi får tillbaka den traditionella startknappen, men användare får i alla fall något att klicka på nere i hörnet vilket kan göra övergången till startskärmen något enklare.


Små förändringar gör stor skillnad. Möjlighet att landa på skrivbordet efter inloggning är mycket välkommet.

Starta direkt till skrivbordet
I Windows 8 hamnade man alltid på startskärmen efter att man hade loggat in. Detta är bra på enheter med pekskärm, men för användare som är vana att arbeta med det traditionella skrivbordet är det nu möjligt att hamna direkt på detta efter inloggning. Detta är en liten förändring men ack så trevlig för de flesta användare som använder Windows 8.1 på en desktopdator.


Man kan numera låta bakgrundsbilden från skrivbordet synas ”igenom” startskärmen vilket minskar känslan av två olika miljöer.

Behåll bakgrunden
För att ytterligare minska känslan av att Windows 8 är två olika plattformar i samma os kan man låta bakgrundsbilden från skrivbordet synas igenom som bakgrund till Startskärmen. Även detta troligen en enkelt införd förändring för Microsoft, men det gör stor skillnad i upplevelsen av Windows 8.1 vid daglig användning. Det känns helt klart mer som ett enda os i och med denna förändring. Båda dessa trevliga nyheter, starta till skrivbord och behålla bakgrunden, är lite svåra att hitta. Vi fick leta ett tag innan vi till sist hittade den.

Lock screen slideshow
Detta kanske inte direkt är den mest kritiska funktionen för företagsanvändare, men i Windows 8.1 kan man enkelt använda datorn till att visa bildspel. När datorn är låst kan den visa bilder från bildmappen och vips har vi ett nytt användningsområde för datorn.

Fakta

Produkt: Windows Client
Version: 8.1 X64
Tillverkare: Microsoft
Typ: Operativsystem
Webbsida: www.microsoft.com/
Pris: Gratis uppgradering från Windows 8

+ Kan starta till skrivbordet
Snyggare integration mellan de båda "plattformarna"
Bra sökfunktioner
Workplace join
             Bättre Skydrive
- Klassisk startknapp saknas alltjämt om detta nu är en nackdel?
Media Center ingår fortfarande inte
Moderna Applikationer kan inte köras i ett fönster på skrivbordet

BETYG
Installation: 8 av 10
Administration: 15 av 20
Funktioner: 30 av 40
Värde: 25 av 30

TOTALT: 78 av 100