Olika enheter kan få tillgång till centrala resurser utan att gå med i domänen. Workplace Join innebär att du via adfs (sso) får tillgång till claims-kompatibla resurser.

Workplace join
I alla tidigare versioner av Windows har det enda sättet att komma åt centrala resurser på ett bekvämt sätt varit att gå med i en domän. I Windows Server 2012 R2 och Windows 8.1 finns en ny möjlighet. Man kan numera göra en ”Workplace Join”, vilket innebär att man kopplar samman enheten med domänen på ett sätt som innebär att administratören kan ange vad man ska få komma åt utan att man går med i domänen. Med Workplace Join får man äkta single sign-on, men det hela bygger på tokens och adfs, så det gäller att applikationerna man vill att en sådan användare ska få komma åt kan arbeta med detta.


Integrationen med SkyDrive är mycket tät och man kan nu enkelt välja vilka filer som ska synkroniseras lokalt.

Skydrive med synkronisering
Skydriveklienten har blivit bättre och mer integrerad i Windows 8.1. Bilder kan automatiskt laddas upp till Skydrive för backup och man kan enkelt styra vilka mappar och filer som även ska finnas tillgängliga lokalt om du inte har kontakt med Internet. Mycket annat kan också sparas på Skydrive, till exempel dina internetfavoriter, layouten på din Startskärm och sparade lösenord för olika webbplatser. Dessa olika inställningar blir sedan tillgängliga på alla datorer som använder sig av samma Skydrive och Live-id. Skydrive finns tillgängligt både på skrivbordet via utforskaren och som en modern applikation på startskärmen.


Sökfunktionen har utökats och sammanställer information från många olika källor, både lokala och från internet.

Delat internet (tethering)
I stil med många andra os på marknaden kan man numera använda sin Windows 8.1-enhet som hotspot och dela ut internetåtkomst till personer som sitter nära dig.

App vpn trigger
En enskild app kan på egen hand trigga en vpn-förbindelse som endast den sedan har tillgång till. Detta kan underlätta för företag som vill införa egna appar och skydda sin förbindelse in till företaget.

WTG med store
Windows-to-go kunde tidigare inte använda sig av Windows store för att handla Appar. Detta märkliga tillkortakommande är nu borta och även de som har med sig Windows 8.1 på en pinne kan handla och installera Appar.

Fakta

Produkt: Windows Client
Version: 8.1 X64
Tillverkare: Microsoft
Typ: Operativsystem
Webbsida: www.microsoft.com/
Pris: Gratis uppgradering från Windows 8

+ Kan starta till skrivbordet
Snyggare integration mellan de båda "plattformarna"
Bra sökfunktioner
Workplace join
             Bättre Skydrive
- Klassisk startknapp saknas alltjämt om detta nu är en nackdel?
Media Center ingår fortfarande inte
Moderna Applikationer kan inte köras i ett fönster på skrivbordet

BETYG
Installation: 8 av 10
Administration: 15 av 20
Funktioner: 30 av 40
Värde: 25 av 30

TOTALT: 78 av 100