Windows-experten tycker till

Vi frågade Mikael Nyström på Truesec om hur han ser på det nya operativsystemet.


Mikael Nyström, Windows-expert på Truesec.

Vilka är de största nyheterna i Win 8.1?
- Det är mycket som är nytt. Den främsta nyheten är nog att Microsoft nu fokuserar på helheten så när 8.1 väl släpps kan den rullas ut med System Center Configuration Manager eller med Microsoft deployment tools direkt.

Det andra som är viktigt är att man nu verkar utgå från att man inte sitter kontoret på samma sätt som tidigare, så Windows 8.1 fungerar bättre med byod.

Här är det två saker jag tycker sticker ut, dels Work place join, vilket gör att möjligt att ansluta sin enhet i domänen och göra den betrodd för data och applikationer och Work folders, vilket i princip är samma sak som Skydrive, men man synkar mot en egen server.

Andra nyheter är sättet man ändrade start menyn på. Sättet att jobba känns helt enkelt snabbare och enklare. Den andra saken är sökfunktionen, den blev mycket bättre. Nu söker den på allt, överallt utan en massa välja och ställa in. Sedan finns ju ny Hyper-v med uefi-baserade maskiner och rdp-åtkomst direkt in i alla vms genom vm-bussen.

Windows 8 har ju haft en seg start. Vad tror du om framtiden för Windows och kan 8.1 få fart på försäljningen?
- Helt ärligt, ingen aning. Jag tror inte att det spelar någon större roll. Val av it-system är fortfarande väldigt mycket politik så även om 8.1 rent tekniskt kan leverera bättre och stabilare funktioner så finns det åsikter hos både företag och privatpersoner som säger något annat.

De som redan tycker om Windows kommer förmodligen att uppgradera. Många kommer att köra kvar på sina Windows 7 lösningar ett tag till så jag tror nog att dom flesta byter organiskt, det vill säga att när hårdvaran byts då byter man också os.

TechWorlds slutsats
Windows 8.1 är inte ett helt nytt os men det är heller inte enbart något servicepaket. Microsoft har lagt en hel del arbete på att minska kritiken från de som tyckte att Windows 8 skiljde sig alltför mycket från tidigare versioner och man har dessutom tillfört några nya funktioner.

Windows 8.1 kan bli den version som känns lättare att ta till sig, men visst är det fortfarande ovant och nytt för många användare, det går inte att komma ifrån. Vi har själva kört Windows 8 och 8.1 så länge att det numera känns hemtamt men det tog några veckor innan alla handgrepp satt som de skulle.

Windows 8.1 kommer bäst till sin rätt på en pekskärm, men även på en traditionell dator känns det rappare och mer integrerat än den tidigare versionen så vi ger därför Windows 8.1 relativt höga betyg.

Fakta

Produkt: Windows Client
Version: 8.1 X64
Tillverkare: Microsoft
Typ: Operativsystem
Webbsida: www.microsoft.com/
Pris: Gratis uppgradering från Windows 8

+ Kan starta till skrivbordet
Snyggare integration mellan de båda "plattformarna"
Bra sökfunktioner
Workplace join
             Bättre Skydrive
- Klassisk startknapp saknas alltjämt om detta nu är en nackdel?
Media Center ingår fortfarande inte
Moderna Applikationer kan inte köras i ett fönster på skrivbordet

BETYG
Installation: 8 av 10
Administration: 15 av 20
Funktioner: 30 av 40
Värde: 25 av 30

TOTALT: 78 av 100