Döda djur i datorlådor, ändlösa strömmar med anatomiska närbilder och närkontakt med mänsklig avföring – det är bara några exempel på vad du kan få uppleva om du har ett riktigt smutsigt it-jobb. Här är 14 ruggiga exempel utöver det vanliga.

Slamsystemsarkitekt

I dessa dagar letar sig tekniken in överallt, till och med i oljeriggar och avloppssystem. Någon måste också se till att allt fungerar på dessa ställen. Dan King, som arbetade som processingenjör för en avloppsanläggning i Texas på 90-talet, kan berätta om en otrevlig upplevelse.

– Jag var bland annat ansvarig för att krypa omkring i slamtorktumlaren, det är där all avföring hamnar efter den har skiljts från vattnet. Jag försökte klura ut hur jag skulle programmera datorerna så att de drev transportbanden i lagom takt för att få till en bra konsistens på slammet.

För att fixa rätt konsistens använde Dan King ett programmeringsspråk från 80-talet kallat CL utvecklat av Honeywell Industrial Control Systems. Målet var att ställa in exakt rätt hastighet på transportbanden och skicka korrekt strömnivå till torken. Det var den enkla biten.

– Sedan var jag tvungen att krypa omkring på bandet, ta på mig handskarna och kontrollera konsistensen på denna leriga och slaskiga röran samtidigt som jag kollade temperaturen.

Spionageingenjör

Om du arbetar tillräckligt länge i it-branschen kommer någon så småningom be dig att övervaka dina medarbetares e-post, skanna igenom deras surfhistorik eller kolla deras hårddisk för att se om de har brutit mot några regler. Roger A. Grimes, säkerhetskonsult och skribent för Infoworlds blogg Security Adviser, förklarar att det ingår som en naturlig del i verksamheten.

Vad är det då som Roger A. Grimes tvingas undersöka allra oftast? Jo, om två anställda har haft sex med varandra. Tvåa på listan är företagsspionage där det ofta handlar om att anställda har lagt beslag på känsliga data.

På ett företag upptäckte Roger A. Grimes att nästan hälften av nätverkets webbtrafik var porrelaterad. När han informerade vd:n fick han svaret: ”Vi vill inte vara någon internetpolis”.

Roger tittade sedan på chefens hårddisk och där hittade han en stor mängd homosexuell porr, samt som bevis på att chefen hade bokat en session med en manlig prostituerad under en affärsresa till Miami. Vid den tidpunkten skulle chefen gifta sig om några dagar.

Två veckor senare blev Roger inkallad på chefens kontor. Chefen förklarade att några tonårspojkar gjort inbrott i hans hem och använt hans dator för att kolla på homosexuell porr, och nu ville han ha hjälp med att ta bort spåren.

[page title="Virusjägaren och krisrådgivaren"]

Orädd virusjägare

Den som ger sig ut på virusjakt måste ge sig in webbens mörkaste och otrevligaste hörn, helt enkelt eftersom det är där skräpet finns. Virusjägaren Patrick Morganelli nämner porrssajter och sajter med piratkopierade program som exempel.

– Med tanke på vilka typer av sajter vi måste övervaka måste vi ställa en viktig fråga under jobbintervjuer: ”Har du något emot att se den mest motbjudande porren du har sett i ditt liv?”, säger Patrick Morganelli.

Han berättar att även anställda som inte är involverade i virusjakten kan stöta på otrevligheter. En gång hände det att en anställd passerade en supportteknikers skärm när han var ansluten mot en kunds pc. Det som syntes på skärmen rörde upp så mycket känslor att den anställde snart därefter sa upp sig.

– Det kan definitivt slita på folk. Mängden snusk du tvingas gå igenom varje dag för att kunna göra ditt jobb kan vara ganska krävande, och en stor del av innehållet är extremt motbjudande. Det finns dock inga möjligheter att bekämpa detta om du inte går ut och samlar in det, säger Patrick.

Rådgivare vid datakriser

När olyckan är framme och kritiska data försvinner i ett svart hål kan det uppstå många otrevliga känslor: depressioner, tårar, skuld och hopplöshet.

Kelly Chessen har tvingats lyssna på allt. Som kriskonsult på ett dataåterställningsföretag tar Kelly emot samtal från snyftande personer som har förlorat bilder eller filmer på deras nyligen avlidna föräldrar.

Hon har pratat med tandläkare som varit helt rasande eftersom deras system har gått ned och de inte vet vilka behandlingar som patienterna behöver. Hon har också spenderat många timmar på att lyssna på it-chefer som förlorat hela Microsoft Exchange-servrar efter misslyckade raid 5-installationer de trodde att de hade koll på.

– Det har känt att jag har pratat med en it-kille ena dagen och en annan kille från samma företag nästa dag. Detta eftersom den första killen hade fått sparken, säger Kelly.