Processorn styr allt i ett datorsystem. Minsta musklick eller http-anrop måste hanteras av processorn, som kör megabytevis med maskinkod för du ska få rita ett kryss i en ruta på skärmen eller leverera en html-fil till klienten över nätverket. Processorns prestanda är alltså otroligt viktigt för hur snabb datorn som helhet blir.
Xeon E5-2600.
Servermarknaden domineras av x86-arkitekturen, och där hittar vi två tillverkare som har kämpat mot varandra i tio år: Intel med sina Xeon-processorer och AMD med sin Opteron-serie.
De två är så gott som hundraprocentigt kompatibla med varandra. Enstaka instruktioner kan skilja sig åt, men alla operativsystem och applikationer fungerar i princip alltid på båda. Men det betyder inte att Xeon och Opteron alltid är lika bra, eller att det bara är klockfrekvensen som avgör vilken processor som är snabbast.
Opteron 6200.
Och prestanda hänger inte bara på rå beräkningskapacitet. Hela datorsystemet måste vara välbalanserat för lasten – minne samt nätverk och andra i/o-enheter måste hänga med i processorns tempo. Dessutom vill man inte heller betala onödigt mycket för sin server.
TechWorld har testat de två processorerna i detalj, i var sin server. Opteron har dubbelt så många kärnor som Xeon, men är uppbyggd med äldre teknik. Vi jämför funktion för funktion och försöker reda ut vilken av processorerna som är snabbast.
Scenario:
Ett företag ska köpa nya servrar med dubbla processorer. Maskinerna kommer att användas som plattform för olika virtualiserade servrar och klienter. Är det Intel Xeon eller AMD Opteron som ger mest nytta för pengarna?