Rond 4: Kostnader
I skrivande stund är Xeon den dyraste av våra testade processorer, men skillnaden är mindre än en tusenlapp per processor. Även i en komplett server borde prisskillnaden vara ganska liten.
Opteron 6282SE har klart högre effektförbrukning än Xeon E5-2650, men skillnaden i elkostnader blir ändå aldrig mer än högst någon tusenlapp per år ens om man räknar med kylning av serverrummet.
Testaren Jan Hedström korade Intel till segrare denna gång.
Det tar alltså minst ett år innan prisskillnaden mellan processorerna har raderats ut av driftkostnader, och om servern inte belastas maximalt hela tiden blir skillnaden i elförbrukning mindre. Troligen blir alltså en Intel-baserad server något dyrare i livscykelkostnad för hårdvaran.
Men det finns en bieffekt som man lätt glömmer bort – licenskostnaderna för mjukvara. Redan på operativsystemets prislapp ser man skillnad. Windows Server kan kosta flera tusenlappar mer om man tar klivet upp från två till fyra processorer, och kostnaden för Red Hat Enterprise Linux snudd på fördubblas till nästan 20 000 kronor – per år!
Och det är ändå växelpengar jämfört med hur mycket till exempel Oracle fakturerar för att processorn ska få äran att köra deras databas.
Minnesbussarna finns på båda sidorna av respektive processor – så korta och snabba som möjligt.
Det gäller alltså att tänka på kostnaden för mjukvara och underhållsavtal även när man väljer hårdvara för ett system, så välj rätt licenser. Om man vill använda helt gratis mjukvara som till exempel Linuxdistributionen Centos och databasen Mysql slipper man naturligtvis gå till ekonomichefen med mössan i hand för att be om mer pengar till licenser. Men annars blir detta en stor del av totalkostnaden som man absolut inte får glömma bort.