TechWorlds slutsats

Intels processorer är vassare. Det gäller inte bara i vårt test där Opteron-processorn hörde till en något äldre generation än Xeon-kretsen, utan generellt. Tack vare inbyggda pci-styrenheter, högre klockfrekvens på minnesbussarna och snabbare interconnect (se rutan på sidan 23) vinner Xeon på ren råstyrka.


För att fördela minnet jämnt över serverns olika minnescontrollers är det viktigt att installera dem på rätt platser. Slarva inte!

Intel har också skapat smartare lösningar för interna funktioner som cache, instruktionshämtning och exekvering. Och som om inte det var nog har Intels fysiker dessutom utvecklat bättre tillverkningsprocesser som resulterar i lägre effektförbrukning.
AMD har inte haft resurser att hänga med i samma tempo, men kompenserar det genom fler kärnor och lägre produktpriser.

Xeon vinner vårt test – tack vare sin höga prestanda är den mer mångsidig. Men den största vinnaren är kunderna. Om det inte hade funnits konkurrens mellan två likvärdiga produktserier hade vi aldrig någonsin sett så höga prestanda i x86-baserade servrar som i dag, till så låga priser.

Det är en milsvid skillnad jämfört med hur det såg ut innan Opteron lanserades. Då var det oftast applikationerna som fick styra vilka operativsystem och servrar it-avdelningen tvingades ta hand om, inte vilka leverantörer de ville samarbeta med. De olika Unix-varianterna var inte kompatibla med varandra, och ville man inte ge sig in i Unix-djungeln så fick man köra Linux eller Windows på 32-bits hårdvara som inte passade för tunga uppgifter. Så vill vi aldrig ha det igen, så håll tummarna för att AMD kommer ikapp Intel!