Så gjorde vi testet

Vi har kört jämförelseverktyget Phoronix på Red Hat Enterprise Linux 6.4 i 64-bits-version, samt Novabench på Windows Server 2012 x64. Vi har valt ut några deltester som fokuserar på processorernas beräkningskapacitet, minnesbandbredd och prestanda som webbserver. Nätverk, grafik eller diskprestanda har inte testats.

TechWorld fick låna två servrar från HP:

l En HP DL 360 Gen 8 bestyckad med två stycken 8-kärnors Xeon 2650 på 2 gigahertz klockfrekvens. Minnesbussarna arbetade med 1 600 megahertz frekvens, 4 stycken 8 gigabyte ddr3-minnen var installerade.

l En HP DL 385 G7 med två 16-kärnors Opteron 6282SE, som arbetade med 2,6 gigahertz klockfrekvens. Minnes­kretsarna i den här servern hade ”bara” 1 333 megahertz klockfrekvens. För att få en mer rättvisande jämförelse tog vi ut allt utom 4 dimmar.

I systemens bios hade vi stängt av Hyperthreading och valt profilen för maximal prestanda. Klockfrekvensen var ju högre på Opteron-servern, och dessutom hade den dubbelt så många kärnor som Xeon-servern. I jämförelserna har vi därför räknat ut ett ungefärligt jämförelsetal per kärna och gigahertz för att få en uppfattning om hur effektivt processorerna kör programkoden i varje kärna.