”Varje kärna måste ju köras effektivt”
Intel har varit ledare i prestandakriget på x86-marknaden de senaste åren. Jan Östling, teknikspecialist på Intel, menar att utvecklingen nu allt mer handlar om energieffektivitet:
– Att ha alla stödfunktioner som minneshantering och pci-controller integrerade på själva processorn gör det lättare att släcka ned enstaka komponenter när de inte används, säger han.
Nyligen släpptes de första processorerna i Intels nya Haswell-generation, och Jan Östling är stolt:
– Vi har aldrig tagit ett så stort kliv i energieffektivitet jämfört med den tidigare generationen!
Det gäller att hitta en balans där processorn gör nytta i stället för att vänta på minnet och andra långsammare delsystem i servern. I dag är minnesbussarna den viktigaste flaskhalsen som sätter ett tak för processorns prestanda.
– Klockfrekvensracet planade ut på grund av energiförbrukningen. Varje kärna måste ju köras effektivt, konstaterar Jan Östling.
Intel menar att det är viktigare att ha snabba processorkärnor än att ha många långsamma. Jan Östling har förståelse för att mjukvara ofta licensieras per kärna.
– Xeon har hög effektivitet per kärna, även Turbo boost bidrar med typiskt 10–30 procent utöver normalprestanda. Med multi-core och multi-processing blev parallelliteten ett problem för mjukvaruleverantörerna när de ska utnyttja hårdvaran effektivt. Då är det naturligt att de vill ha betalt för arbetet.
Visserligen utvecklar Intel fortfarande en helt ny generation av Itanium-arkitekturen, men den lär aldrig ersätta Xeon. Jan Östling slår fast:
– Det finns ingen arbetsuppgift som inte kan köras på x86! Och på 12 år har servrarnas prestanda ökat 100 gånger, men priset bara fyra.
”AMD konkurrerar med pris kontra prestanda”
– Integration är som gravitation – det går inte att kämpa emot, säger John Williams, globalt marknadsansvarig för AMD:s serverprodukter.
Han är övertygad om att utvecklingen mot att kombinera flera funktioner på ett och samma chip kommer att fortsätta, och det behöver verkligen hans arbetsgivare AMD. Trots att Xeon länge har haft integrerade pci-styrkretsar har AMD inte ännu lyckats ge sin flaggskeppsprocessor Opteron 6300 samma finess, men på lång sikt lär det komma. Fast inte i generationen som snart lanseras, det som kallas Warsaw-projektet. AMD:s fokus är i stället att den ska bli ungefär 20 procent snabbare räknat per watt än dagens produkter.
– Warsaw kommer att likna Opteron 6300, men vara mer energieffektiva, berättar John Williams.
Däremot har AMD hunnit före Intel med att leverera serverprocessorer med en inbyggd grafikprocessor. Tanken är inte att man ska få snabbare grafik, utan att ge servrarna möjlighet att låta grafikprocessorn köra programkod. Än så länge är det bara Opteron-seriens minsta modell som har fått den här möjligheten, men det lär komma även till de tyngre Opteron-processorerna. Men John Williams varnar för att licenskostnaderna för mjukvaran kan komma att skena.
– Licensiering per kärna passar inte bra för de allra långsammaste kärnorna eller grafikprocessorer. Om de etablerade mjukvaruleverantörerna inte anpassar sig till den nya generationens hårdvara kanske någon annan gör det, och det är ju en risk för deras intäkter.
John Williams menar att det är bättre att ha många processorkärnor än få, och det passar faktiskt också bra för till exempel servervirtualisering och internettjänster.
– Att ha höga prestanda för enstaka programtrådar är inte så viktigt nu för tiden, men det är inte heller vår styrka. AMD konkurrerar med pris kontra prestanda.