När vi den 30 juni passerade halva år 2013 passerades också en annan gräns. Enligt it-säkerhetsföretaget Kaspersky Lab finns det nu över 100 000 varianter av skadlig kod riktad mot Android-plattformen. I sammanräkningen har man inte tagit hänsyn till att samma skadliga kod kan finnas i många olika appar och trojaner, så det verkliga antalet hot är alltså betydligt större.

– Jag vet inte säkert varför just Android-malware ökar. Det kan bero på att det är enklare att utveckla skadlig kod mot Android jämfört med andra plattformar, men det kan även vara så att attackytan är större.


David Jacob, Kaspersky Lab.

Det går fortfarande att köpa en ny telefon i butik som kör med en gammal version av Android. De äldre versionerna kan vara sårbara mot attacker som gör det möjligt att installera skadlig kod på enheten, säger David Jacoby.

De vanligaste typerna av skadlig kod är olika typer av bakdörrar och trojaner. Så kallade sms-trojaner, som skickar dyra betal-sms från telefonen som den infekterat, har också blivit allt vanligare.

Ondskan förenas

Kasperskys forskare pekar också på en tydlig trend där skadlig kod för smartphones smälter samman med traditionell skadlig kod för datorer. En trojan kan med andra ord helt enkelt komma med flera laster i bagaget, riktat mot olika plattformar.

De flesta säkerhetsföretag erbjuder virusskyddsappar som de lovar ska skydda telefonerna, men det mesta verkar vara tomma löften. TechWorld testade i slutet av förra året hur väl säkerhetsapparna stod emot ett okänt hot och resultatet var nedslående. Tyvärr tycks det inte vara mycket bättre ställt i dag.


Antalet varianter av skadlig kod riktad mot Android har ökat lavinartat de senaste åren. Under första halvan av 2013 passerades gränsen för 100 000 olika varianter.

Forskare vid amerikanska Northwestern University och University of North Carolina presenterade i juni en rapport som tydligt lyfte fram produkternas bristande skydd. De skapade en teknologi som kallas Droidchameleon som bland annat kan användas för att göra små förändringar i ett virus binära kod eller filnamn för att ta sig förbi säkerhetsprogrammen.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning