En av it-världens mest seglivade drömmar, den om att koda utan att kunna koda, tycks fortfarande locka leverantörer av verktyg för programutveckling. Visst vore det kanske vackert att kunna utveckla till exempel mobilappar utan egentliga kunskaper om hur man skriver kod och hur man bygger program, men det är nog dags att vi avlivar den drömmen. Antingen kan du programmera eller så kan du inte. Vägen till att utveckla mobilappar går via programmeringskunskaper. Sånt är livet.


Som framgår av knapparna handlar Appspotr mycket om design av appens utseende, men knappast på en nivå som skulle glädja en formgivare. En fördel är dock funktioner för användarkonton och betalningar, klart lovvärt.

Men wysiwyg-verktyg behöver inte nödvändigtvis vara någonting dåligt – de har sin plats i tillvaron de också. Appspotr är en webbplats där vi skapar ett konto och har efter det tillgång till ett grafiskt gränssnitt med en instrumentpanel från vilken vi kan skapa en ny app. Notera att vårt test av Appspotr skedde på en betaversion av tjänsten. Det var den version som fanns tillgänglig vid tiden för testet.

Vi börjar med att klicka på Create new app. Sedan ser vi en rad med en ikon-bild till vänster och en rad med knappar till höger om bilden. Knapparna heter i tur och ordning Content, Icon, Start screen, Colors, Info och Platform. Under Platform kan vi välja mellan Android och IOS – det senare kräver ett konto hos Apple.

Under Content skulle det kunna hända spännande saker, men det man kan göra är att lägga till ett antal moduler, till exempel något som verkar vara ett publiceringsverktyg för nyheter. Men nyheterna får man skapa själv, för det finns ingen funktion för att hämta nyheter från extern källa.

Vidare kan man lägga till en modul som läser qr-koder, en modul för att boka tider och en för att lägga up bilder. Resten handlar som knapparna antyder om bilder och färger.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Produkt: Appspotr
Typ av produkt: Webbaserat
utvecklingsverktyg för appar
Plattformsstöd: Android och IOS
Kontakt: appspotr.com
Pris: Gratis

+Användarvänligt.
Gratis.
-Inga andra funktioner än textpublicering. Inga metoder för att hämta in data. Saknar värde för seriös apputveckling.

BETYG
Användbarhet: 10 av 50
Plattformstöd: 8 av 25
Användarvänlighet: 20 av 25

TOTALT: 38 av 100