Nu för tiden är det väldigt mycket snack om Javascript, men trots det verkar det inte användas fullt så mycket som man kan tro. Tiobes index över de mest populära programmeringsspråken visar att Javascript bara ligger på nionde plats i rankningen för augusti månad. Det är faktiskt en förbättring jämfört för ett halvår sedan, då språket inte ens fanns med på tio-i-topp.


Ola Bini är systemutvecklare på Thoughtworks Studios och jobbar bland annat med JRuby. Han har varit ansvarig för ett flertal kundprojekt, nu senast för ett projekt som gick ut på att hitta cancerbehandlingar baserat på genomiska data. Han är också ansvarig för ett initiativ för personlig integritet och anonymitet på nätet.

Varför den låga poängen?
– Jag kan inte se någon rimlig anledning till varför Javascript får en så pass låg poäng. Det enda jag kan komma på är att Javascript nästan aldrig används som ett fristående programmeringsspråk. Det är alltid ett hjälpspråk i ett system som programmeras med något annat, som till exempel i de fall när man använder Java eller PHP på serversidan och Javascript på klientsidan, säger Paul Jansen, vd på Tiobe.

Ola Bini, systemutvecklare på Thoughtworks Studios, ser däremot inga konstigheter med Javascripts placering.

– Nej, ärligt talat är jag inte det minsta förvånad. Om man tittar på de språk som kommer före Javascript på listan finns det bra anledningar för deras placering. Jag är inget ett stort fan av Tiobes sätt att ranka programmeringsspråk, men det här resultatet matchar med mina instinkter för hur programmeringsvärlden ser ut, säger han.

En uppåtgående trend

Inte heller Martin Hellspong, systemutvecklare på Factor10, tycker att det är särskilt konstigt att Javascript ligger bakom stora språk såsom C++, C och Java. Däremot reagerar han över det faktum att Tiobe inte har snappat upp språkets uppåtgående trend.

– Det som är mer märkligt är att man på Tiobes långsiktiga trendkurva över huvud taget inte kan se att Javascript blivit mycket mer populärt de senaste åren. Andra popularitetsindex rankar Javascript högre – PYPL har det på plats sju och Redmonk har det som det allra mest populära språket, säger Martin Hellspong.


Martin Hellspong är systemutvecklare på Factor10 och har lång erfarenhet av avancerad systemutveckling. Just nu är han delaktig i ett omfattande projekt på ett stort internationellt återförsäkringsbolag i Stockholm, där har är med och bygger version 2 av ett system för riskanalys.

– Det enda språk som Tiobe anger en kraftig trend uppåt för de senaste åren är Objective-C, och det tack vare Iphones framgångar. Det visar väl bara att det inte är så lätt att få fram tillförlitliga popularitetssiffror från sökmotorerna, och frågan är hur väl sådana här index egentligen speglar vad vi i branschen faktiskt jobbar med för språk?


Microsoft borde ligga högre

Om man enbart skulle titta på den svenska marknaden tror Ola Bini att rankningen skulle se något annorlunda ut. Han påpekar att Sverige är ett relativt Microsoft-tätt land och räknar med att C# och Visual Basic skulle ligga högre upp samt att Perl och Objective-C skulle hamna längre ner på listan.

Men Martin Hellspong är inne på ett annat spår.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning