It som vävs in i vårt dagliga liv, som alltid är tillgänglig och som bärs direkt mot kroppen. Så kan man formulera visionen av kroppsnära it (wearable tech), ett begrepp som tack vare nya spännande produkter blivit allt mer omtalat och aktuellt under de senaste åren. Smarta glasögon, smarta klockor samt skor och armband med förmågan att hålla koll på din träningsrunda är alla exempel på kroppsnära it.

Idén är inte ny

Idén som sådan är däremot långt ifrån ny. Redan i mitten av 70-talet fick vi stifta bekantskap med kroppsnära it för första gången – uttrycket i sig var däremot inte känt på den tiden. Då lanserade både Pulsar och HP digitalklockor med inbyggd miniräknare. Klockorna var länge mycket populära, men hajpen klingade av under senare delen av 80-talet.

I och med att många av prylarna i kategorin kroppsnära it är uppkopplade mot internet brukar man säga att de ingår som en del i det vi kallar sakernas internet (the internet of things), en benämning på ett system där en stor del av våra vardagliga ting kommunicerar över nätet. Tanken är att allt ifrån vågen i badrummet till brödrosten i köket ska kunna inkluderas i sakernas internet.

Googles glasögon testas nu

Det går inte att prata om kroppsnära it utan att nämna Google Glass, Googles smarta glasögon som just nu testas av ett antal utvalda personer. De inkluderar verkligen merparten av det som begreppet står för.

Glasögonen bärs precis som vanliga glasögon och består av en liten dator med internetanslutning, kamera och bildskärm. Funktionerna påminner en hel del om de vid är vana vid från smarta telefoner och informationen visas direkt framför ögat. Glasögonen är dessutom röststyrda.

Det finns även andra exempel på smarta glasögon, men Googles alternativ har fått mest uppmärksamhet.
Nike+ Fuelband är ett annat exempel på kroppsnära it. Det är en typ av träningsarmband med förmågan att registrera alla dina rörelser under dagens lopp. Informationen skickas trådlöst till en app i din mobiltelefon. Armbandet har funnits ute på marknaden i över ett år.

Stort sug efter klockor

Smarta glasögon må vara bland de hetaste och mest intressanta produkterna, men det är knappast den kategorin som blir årets storsäljare inom kroppsnära teknik. Analysföretaget ABI Research räknar i stället med att suget efter smarta klockor kommer att ta rejäl fart, en nisch där inte minst Sony Smartwatch har en stor del av marknaden. I år tror man att försäljningen landar på 1,2 miljoner enheter över hela världen, mycket tack vare den goda kompatibiliteten med smarta telefoner och det faktum att priserna på nödvändiga sensorer komponenter såsom mems-sensorer (microelectromechanical systems) har rasat.

2018 räknar ABI med en total försäljning på 485 miljoner enheter relaterade till kroppsnära it.

Kommer sys in i kläderna

Vad kan vi då förvänta oss av kroppsnära teknik inom den närmaste framtiden? Om man ser till de allra senaste innovationerna och visionerna på området verkar mycket handla om att integrera teknik i kläder, bland annat för att kunna övervaka vårt hälsotillstånd.

Det finns även tankar om att skapa energialstrande plagg med förmågan att ladda upp andra elektronikprylar, och att utveckla kläder som kan ändra utseende.

Frågan är om folk är redo för att bära så mycket teknik så pass nära kroppen. Någon svensk undersökning kring det här verkar tyvärr inte existera men på den andra sidan Atlanten har man minsann kollat upp invånarnas inställning. En telefonundersökning utförd i april av Opinion Research visar att 34 procent av amerikanerna med en lön över 660 000 kronor per år kan tänka sig att bära en smart klocka eller smarta glasögon.

Lite fattigare – mycket mer intresserade

Bland dem som tjänar kring 230 000 kronor per år är intresset betydligt större – hela 47 procent. Det är aningen förvånande att de med högre inkomst är mindre intresserade med tanke på att den gruppen oftast brukar spendera mycket pengar på ny teknik.

Många är tydligen också villiga att dela med sig av data från kroppsnära it till tredjepart. Hela 22 procent av amerikanerna och 19 procent av britterna använder gärna en kroppsnära it-enhet för platsövervakning åt myndigheter, medan en av tre uppger att de kan tänka sig att använda en hälso- och träningsenhet som delar personliga data med sjukvården. De uppgifterna kommer från en undersökning som molnföretaget Rackspace ligger bakom.