De senaste åren har det poppat upp många nya arenor runt om i Sverige som ska kunna användas för allting från idrottsevenemang till mässor och konserter. Förra året fick Stockolm en ny nationalarena i Solna, Friends Arena, med en maximal kapacitet på 65 000 besökare, och under sommaren stod ytterligare en arena i huvudstaden klar. En svepande långboll från Globen står nu Tele2 Arena, som under en konsert rymmer över 40 000 besökare.


Ny teknik – nya krav

Dagens teknik och det sätt som människor använder den på ställer helt nya krav på it-infrastrukturen på arenorna. Det är mycket som ska fungera och många system ska samarbeta med varandra.
Det som vid varje konsert eller match får utstå det hårdaste stålbadet är det trådlösa nätet som belastas med en ofantlig mängd trafik och uppkopplingar. TechWorld besökte arenan strax innan sommaren för att prata med de tekniker som arbetat med nätet, om vilka utmaningar och svårigheter man ställts inför.

- Det är inte bara antalet användare som man behöver ta hänsyn till i första hand, utan när det är konsert vill alla filma samtidigt och fem minuter senare vill man skicka upp det på Face­book och berätta att man är där. Det är den toppen som vi vill lösa, förklarar Björn Lindberg, nätchef på Tele2, som ansvarat för bygget av både mobilnätet och det trådade nätet för bland annat wi-fi, biljetthantering och tv i arenan.

Pingar hela tiden

Han förklarar att det inte heller är själva datamängden som främst kan ställa till det, utan snarare signaleringen då så många enheter pingar oavbrutet hela tiden.


Björn Lindberg, Tele2.

- När besökaren ska ut på nätet och lägga upp något blir det en extrem belastning på signaleringen, och det är den vi måste förhålla oss till. Jämför vi med tidigare arenor så vet vi att vi klarar av ett visst antal per basstation. Beteendet är lika på en mindre arena, men då är det färre antal personer som sitter där.

Björn Lindberg berättar att en stor utmaning därför var att hitta rätt antenner. Man undersökte till och med möjligheterna att tillverka en egen antenn utifrån de specifika önskemål man hade för arenan, men det visade sig vara en alltför långdragen process och antennerna skulle inte hinna bli klara och testas inom tidsplanen. Till slut hittade man ändå en antenn som uppfyllde kraven.

- Den antenn vi nu har valt har extremt skarpa gränser både horisontalt och vertikalt. Vi vill ju att varje antenn ska täcka en tydlig avgränsad tårtbitsformad del av arenan, och inte studsa över till nästa tårtbit. Därför har vi delat in varje sektion i celler, och då är det viktigt att varje antenn pekar i exakt den riktningen vi vill.

Fakta

Byggår: 2013
Kapacitet: 45 000 vid konsert, 30 000 vid fotbollsmatch. Tillsammans kan arenorna i Globen­området ta över 70 000 besökare samtidigt.
Tak: 7 000 kvadratmeter skjutbart.
Övriga utrymmen: I arenan finns 1 stor restaurang, 5 snabbmatsrestauranger, 18 barer, 12 kiosk­er. Under arenan ligger dessutom Tolv Stockholm med 12 000 kvadratmeter mat- och nöjesställen.
Tekniken: Fritt wi-fi i hela arenan. Flera stora interaktiva skärmar och 600 monitorer. Med hjälp av en app kan du hålla dig uppdaterad inne i arenan, navigera rätt, se repriser och betala dina köp.