Under sommaren har man kört ett antal testevent för att fintrimma inställningar på antenner och signaler. Under invigningen var uppåt 35 000 besökare på plats – arenan sväljer maximalt 45 000.
Tårtbiten rymmer 1 500
Tårtbitstänket går ut på att varje antenn ska klara ungefär 1 500 personer som sitter på läktaren.
- Det är lätt att göra det på läktaren, men på konserter är det extremt mycket folk som står i mitten av arenan och vill kunna använda sina mobiltelefoner. Att få det att lira lika bra överallt har man inte lyckats med någon annanstans, men vi har ett koncept som vi tror stenhårt på, säger Björn Lindberg.
Används det här tänket på andra arenor runt om i världen?
- Man har i alla fall blivit mer varse om den här lösningen på senare år. Men vi har varit i USA och tittat på arenor, och där är de inte i närheten av det här. De har ju inte lika hög maxlast i sin trafik utan försöker bara pressa in allting i en cell och hoppas att det funkar. Mobilt internet används mycket mer i Sverige.
Tele2:s team har gjort mängder med mätningar där de satt upp testantenner för att se hur signalerna studsar inne i arenan om de riktar om dem eller placerar dem på olika platser.
- Och när vi har passat in en antenn så att den håller knivskarpa gränser i sin sektion, är det viktigt att vi lyckas passa in nästa antenn så att det inte blir något mellanrum. Det är för att minimera risken att det blir brus, säger Björn Lindberg.
Inne i arenan sitter antenner som täcker var sitt knivskarpt avgränsat område.
Glappar när det överlappar
Med brus menar han det glapp i täckningen som kan uppstå om två starka signaler inte har skarpa gränser mellan varandra, utan den svagare täckningen i utkanten av en antenns täckningsområde skär in i nästa antenns lika svaga område. Då skapas en slags lucka som riskerar att ställa till det för alla antenner runt omkring eftersom enheter i det läget kan koppla upp mot många fler accesspunkter än de tilltänkta.
Han poängterar att det kommer krävas en hel del testande innan allt flyter på som de vill.
- Det kommer inte att funka från dag ett, utan för att vi ska veta hur människor rör sig här inne så behövs skarpa test. Det är ju lite läskigt att gå in i live direkt. Därför kommer vi från Tele2:s sida bevaka de första eventen och direkt kunna gå in och göra de ändringar som behövs.
Att avståndet mellan antennernas täckningsområden är minutiöst inställt är oerhört viktigt för att minimera risken för zoner med brus, det vill säga markant försämrad täckning för att antenners yttre täckningsområden går in i varandra. Grafik: Tele2.
Innehållsförteckning
Byggår: 2013
Kapacitet: 45 000 vid konsert, 30 000 vid fotbollsmatch. Tillsammans kan arenorna i Globenområdet ta över 70 000 besökare samtidigt.
Tak: 7 000 kvadratmeter skjutbart.
Övriga utrymmen: I arenan finns 1 stor restaurang, 5 snabbmatsrestauranger, 18 barer, 12 kiosker. Under arenan ligger dessutom Tolv Stockholm med 12 000 kvadratmeter mat- och nöjesställen.
Tekniken: Fritt wi-fi i hela arenan. Flera stora interaktiva skärmar och 600 monitorer. Med hjälp av en app kan du hålla dig uppdaterad inne i arenan, navigera rätt, se repriser och betala dina köp.