Mer än bara surfande

Att en arenas besökare ska kunna använda sina mobiltelefoner på ett tillfredställande sätt är en del av den moderna arenaupplevelsen, men det finns många andra tekniska önskemål som ska uppfyllas.
Cisco har under de senaste åren alltmer kommit att intressera sig för och satsa på vad de kallar för ”the connected stadium” och ”the new fan experience”. Man har i dag en hel avdelning som bara jobbar med arenor runt om i världen för att skapa framtidens upplevelser för sport och underhållning.


En framtida utmaning är att knyta ihop det trådlösa näten i alla delar av Globen-området. Då räknar de ansvariga med att det ska vara möjligt att låta över 70 000 besökare surfa samtidigt utan minsta problem.

- Det började egentligen under Peking-OS, då vi skötte tv-sändningar åt ett amerikanskt bolag som hade rättigheterna, säger Anders Eriksson, systemingenjör på Cisco och projektledare för nätbygget i Tele2 Arena.

- Tillsammans med OS-organisationen byggde vi då ett nät för att kunna leverera enbart tv. Därefter såg vi en potential och möjlighet i att bygga specialanpassade nät för arenor. Målet är att kunna leverera en annan upplevelse för alla som kommer till arenan.

Egna konsulter på plats

Anders Eriksson berättar att man oftast har en samarbetspartner, men att all nätverksutrustning kommer från Cisco och att man har sina egna konsulter på plats när man designar och konfigurerar nätet.

- Då kan vi garantera funktionalitet. Vi jobbar nära våra partners, i det här fallet Tele2. Det är ofta en ganska brant kurva för deras tekniker att lära sig hur man gör design för ett så här stort nät. Designen är de stora biten och kan inte jämföras med till exempel nätet för ett universitetsområde. Grunden för allting i ett sådant här projekt innefattar basen med switching och routning på den nivå det måste vara på.

Anders Eriksson pekar på att det finns flera aspekter kring arenan och dess omgivning som man varit tvungna att ha i åtanke.

- Tele2 Arena rymmer dryga fyrtio tusen personer, och i förlängningen kommer vi förhoppningsvis även täcka in Globen och Hovet, och då tillkommer ytterligare tjugofem tusen potentiella besökare. Skulle alla tre arenorna ha arrangemang samtidigt och alla besökare vill koppla upp sig så måste vi kunna hantera mac-adresser, arp-tabeller, internetanslutningar och massor av andra saker. Därför är det så viktigt att designa rätt från grunden.

Fakta

Byggår: 2013
Kapacitet: 45 000 vid konsert, 30 000 vid fotbollsmatch. Tillsammans kan arenorna i Globen­området ta över 70 000 besökare samtidigt.
Tak: 7 000 kvadratmeter skjutbart.
Övriga utrymmen: I arenan finns 1 stor restaurang, 5 snabbmatsrestauranger, 18 barer, 12 kiosk­er. Under arenan ligger dessutom Tolv Stockholm med 12 000 kvadratmeter mat- och nöjesställen.
Tekniken: Fritt wi-fi i hela arenan. Flera stora interaktiva skärmar och 600 monitorer. Med hjälp av en app kan du hålla dig uppdaterad inne i arenan, navigera rätt, se repriser och betala dina köp.