Redo för framtiden
Framtidstänket har också varit centralt när man designat nätet.
- Här har vi byggt ett enormt skarpt nät där grunden är att det ska kunna leva i dag likaväl som det ska kunna leva om tio år. Allting bygger på minst tio gigabit, oftast multilänkat tio gigabit. Allt är alltid anslutet till två ställen, det finns med andra ord inget i nätet som inte är redundant, om man bortser från det trådlösa där den möjligheten ännu inte riktigt finns, säger Anders Eriksson.
Han berättar att samma sak gäller när tv-sändningar skickas ut från arenan. De skickas via två likadana omkodare (codecs) samtidigt så att tv-tittaren inte ska märka alls om den ena går ner.
Vad gäller det trådlösa nätet är Tele2 Arena den första arenan i världen som är förberedd att lätt kunna uppgraderas till 802.11ac, den nya wi-fi-standarden. Det innebär bättre kapacitet och att fler kan ansluta till nätet.
- Det handlar egentligen mest om att användarnas enheter ska stödja standarden. Sedan behöver vi på arenan bara stoppa in moduler för 802.11ac i varje accesspunkt, säger Anders Eriksson.
Vill pressa kostnaderna
Cisco har också varit med redan från början kring all kabeldragning och har arbetat hårt för att hålla nere kostnaderna och samtidigt göra det så enkelt som möjligt. Till exempel används tekniken power over ethernet överallt där det går att använda, så man slipper dra ut ström till alla accesspunkter och annan utrustning.
- Nästa steg är att vi börjat kolla mer noggrant på det trådlösa nätet. I en arena av den här typen är det helt andra saker man måste titta på än när man ska bygga trådlöst för ett universitetsområde eller ett kontor med våningar, korridorer och rum. För det första är det är en sak att göra mätningar i en tom arena och en helt annan när den fyllts av fyrtiotusen människor som består av cirka sjuttio procent vatten. Vatten och radiovågor fungerar inte så bra tillsammans. Eftersom vi varit med och byggt nät för runt hundra arenor så vet vi ungefär hur de ska sitta, säger Anders Eriksson.
Justeringen är ett jättejobb
Samtidigt är det i princip omöjligt att komma ifrån arbetet med finjusteringar av antennernas position.
- Men det vi gör är att vi ställer in antennerna och testar och justerar dem vid fyra–fem tillfällen när det är folk inne i arenan. Det är ett jättejobb att få det så bra som möjligt. Vi har killar som är erfarna klättrare som måste klättra upp, vrida på en antenn några millimetrar och sedan klättra ner igen så vi kan testa om, säger Anders Eriksson.
- En annan sak man måste titta på är de olika nivåerna som finns på läktaren och prata med arkitekterna om vi kan sätta antennerna var som helst. Den antenn vi använder är lite större än en laptop och tar med andra ord en del plats.
Innehållsförteckning
Byggår: 2013
Kapacitet: 45 000 vid konsert, 30 000 vid fotbollsmatch. Tillsammans kan arenorna i Globenområdet ta över 70 000 besökare samtidigt.
Tak: 7 000 kvadratmeter skjutbart.
Övriga utrymmen: I arenan finns 1 stor restaurang, 5 snabbmatsrestauranger, 18 barer, 12 kiosker. Under arenan ligger dessutom Tolv Stockholm med 12 000 kvadratmeter mat- och nöjesställen.
Tekniken: Fritt wi-fi i hela arenan. Flera stora interaktiva skärmar och 600 monitorer. Med hjälp av en app kan du hålla dig uppdaterad inne i arenan, navigera rätt, se repriser och betala dina köp.