Första skarpa testet

Den 24 augusti var det så dags för nätets stora eldprov. Invigningsfest med fullsatt arena och några av Sveriges största artister på scenen.


I Tele2 arena erbjuds besökarna gratis wi-fi överallt i arenan och alla kringutrymmen.

Under sommaren har man haft ett antal så kallade test under fotbollsmatcher och en konsert med Gyllene tider. TechWorld träffar återigen Björn Lindberg som berättar att det mesta gått jättebra, men att man stötte på en del problem som fick åtgärdas.

- Vi såg efter de första mätningarna att vi inte riktigt fick ihop det i mitten av arenan. Vi hade ett litet inofficiellt evenemang för sjutusen personer innan sommarens fotbollsmatcher och konserter. Då lät vi de sjutusen personerna ringa exakt samtidigt nere på planen och då funkade det inte. Då tiltade vi om antennerna som täckte planen så att de inte längre täckte upp på läktaren i den utsträckning de gjorde tidigare.

Under den första stora fotbollsmatchen med Hammarby upptäcktes ett annat problem.

- Problemet då var att ganska många människor hamnade i 2g på vissa ställen i arenan. Så till nästa fotbollsmatch uppgraderade vi alla närliggande stationer från 2g till 3g, samtidigt som vi ökade kapaciteten på 2g-nätet. Då såg det genast mycket bättre ut.

Fakta

Byggår: 2013
Kapacitet: 45 000 vid konsert, 30 000 vid fotbollsmatch. Tillsammans kan arenorna i Globen­området ta över 70 000 besökare samtidigt.
Tak: 7 000 kvadratmeter skjutbart.
Övriga utrymmen: I arenan finns 1 stor restaurang, 5 snabbmatsrestauranger, 18 barer, 12 kiosk­er. Under arenan ligger dessutom Tolv Stockholm med 12 000 kvadratmeter mat- och nöjesställen.
Tekniken: Fritt wi-fi i hela arenan. Flera stora interaktiva skärmar och 600 monitorer. Med hjälp av en app kan du hålla dig uppdaterad inne i arenan, navigera rätt, se repriser och betala dina köp.