Nervös inför första konserten

Björn Lindberg berättar att man var lite nervösa inför den första konserten eftersom de inte hade fått testa täckningen i centrum av arenan ordentlig annat än under det inofficiella testevenemanget, och nu skulle det förhoppningsvis fungera för 23 000 åskådare.

- Det var mycket folk inne i arenan långt i förväg och enormt många satt nere på planen och surfade innan konserten. Då fungerade det över förväntan där nere. Faktum är att vi inte hade ett enda avbrutet samtal eller nedkopplad anslutning. Det är helt galet att vi lyckades med det. Det kan vi tacka den minutiösa precisionen på antennplaceringen för.

I dag är det tiotusen personer till här inne. Hur har ni förberett er inför det?

- Vi har extremt mycket folk här, både tekniker på plats och folk på kontoret som sitter och följer upp statistik. Om något skulle gå sönder har vi reservdelar att snabbt byta ut något om det skulle behövas. Och eftersom det är data det handlar om, och system kan lägga av eller hänga sig, har vi också backup för dessa på plats, för att kunna byta på någon minut, säger Björn Lindberg.

Vad är det värsta som kan hända ikväll?

- Att allting går ner. Det är ju möjligt. Vi har ju haft ett avbrott här under en fotbollsmatch, men då drabbades ju stora delar av södra Stockholm och inte bara arenan. Då låg åttio basstationer nere under fem minuter.

Björn Lindberg rusar iväg för att se över det sista inför kvällen. Samtidigt börjar arenan fyllas med besökare som strömmar in från en av ingångarna. De allra flesta bär en smart­phone i sin hand.


Tele2:s team på plats märkte att belastningen på nätet var som allra störst längst framme vid scenen, särskilt i pauserna mellan artisterna som uppträdde under invigningen.

TechWorld testar nätet

Under invigningskvällen fanns TechWorlds Daniel Åhlin på plats. Han passade givetvis på att göra en miniundersökning om nätet pallade för trycket.

Två telefoner var uppkopplade mitt på pitchen under konsert. Att filma och fota och slänga upp det på sociala medier funkade utmärkt. Inte heller var det några sms som inte gick att skicka eller samtal som inte gick att ringa, något som vår reporter upplevt på väldigt många arenor i Sverige och andra länder. Han testade också att både prata och videochatta med en vän som befann sig någon annanstans i arenan och även detta flöt på smärtfritt, om än med några små fördröjningar i videoöverföringen.

TechWorlds reporter upplevde inga som helst problem med vare sig videotittande, uppladdning av egna klipp, videochatt, samtal eller sms när han testade med sina telefoner mitt på planen under konserterna.

Nätet pallade för lasten

Några dagar senare pratar vi återigen med Björn Lindberg. Nu är vi nyfikna på hur det egentligen gick under invigningen. Vad säger statistiken? Pallade nätet belastningen från alla besökare?

- Jodå, det såg bra ut, men vi upptäckte en del saker vi inte hade tänkt på. Framförallt såg vi en enorm belastning i pauserna mellan artistuppträdandena. Då passade många på att lägga upp saker på nätet. Till exempel var det enormt tydligt i wi-fi-nätet hur Apple-telefoner synkroniserade mot Icloud. Innan konserten var det i stället betydligt mer ner­trafik när många satt och slösurfade. Vi kunde också se att trycket på nätet var som allra tyngst längst framme vid scenen, något som är ganska ovanligt i den här typen av arenor.

Vad händer nu?

- Just nu håller vi på för fullt med att få klart nätet i Tolv Stockholm, nöjeslokalerna under arenan. Vi drar kablar och sätter upp antenner och hoppas att vi hinner allt enligt tidsplanen. Det som är svårt här är att få till en jämn antennfördelning för var folk kommer att befinna sig. Vad gäller nätet i arenan fortsätter vi följa trafikutvecklingen för 4g. Vi får se hur det utvecklas och vilka resurser det kan kräva i framtiden.

Fakta

Byggår: 2013
Kapacitet: 45 000 vid konsert, 30 000 vid fotbollsmatch. Tillsammans kan arenorna i Globen­området ta över 70 000 besökare samtidigt.
Tak: 7 000 kvadratmeter skjutbart.
Övriga utrymmen: I arenan finns 1 stor restaurang, 5 snabbmatsrestauranger, 18 barer, 12 kiosk­er. Under arenan ligger dessutom Tolv Stockholm med 12 000 kvadratmeter mat- och nöjesställen.
Tekniken: Fritt wi-fi i hela arenan. Flera stora interaktiva skärmar och 600 monitorer. Med hjälp av en app kan du hålla dig uppdaterad inne i arenan, navigera rätt, se repriser och betala dina köp.