John Chambers tror att it-avdelningar kan få sina vd:ar lika entusiastiska över sakernas internet på samma sätt som de blev över möjligheterna med e-handel. Han menar att den kommande trenden har potential att antingen öka företagens intäkter eller hota deras affärsmodeller, och att detta kommer att leda till nästa "våg av relevans" för it-avdelningen.

Drivkraften är den explosion av antalet enheter som är anslutna till internet - allt från smartphones till smartare enheter, såsom sensorer för industriell utrustning, fordon och konsumentprodukter. Antalet anslutna enheter tippas gå från 10 miljarder till 50 miljarder år 2020. John Chambers menar att den siffran med största säkerhet är alltför låg.

För it-infrastrukturen i stort, förutspådde Chambers att sakernas internet kommer att medföra en fokusering på vad han kallade en "applikations-ekonomi". Han menar att fokus kommer att ligga på att stödja ett stort antal program på alla anslutna dessa enheter, och att du behöver datacenter-programvara och hårdvara designat för att arbeta tillsammans för att stödja denna typ av app-miljö.

- Programvaran i sig inte kommer att få jobbet gjort. Att hantera denna ekonomi och sakernas Internet är en stor utmaning , och jag tror att det kommer att driva vår bransch genom nästa decennium, sa Chambers.