Det är bara att inse. Det finns inga billiga erbjudanden eller mobilabonnemang med obegränsade datavolymer, för det finns inga mobilnätverk med obegränsad bandbredd. Det finns bara driftskostnader och stenhård konkurrens. Den som tror att han eller hon får en mobiltelefon för en krona, ska förmodligen inte ha hand om vare sig pengar eller telefoner.

Om inte svenska it-politiker vore så mesiga skulle jag ha klämt dem på ett uttalande för länge sedan, men du vet hur det låter: ”Vi tillsätter en utredning”. Under tiden lider svenska mobilkonsumenter av oklara villkor, suddiga löften och tekniska specifikationer som både du och jag vet inte går att uppfylla i praktiken. Alla med lite radiokunskaper känner till begreppen radioskugga och flervägsutbredning och vet att det innebär försämrad datakapacitet.

Är det inte enkelt? Nej, inte för en politiker. Overifierbara löften måste göras verifierbara. Och naturligtvis kan man om man vill.
Det andra problemet är kundernas fullständiga ignorans inför den teknik som de så gärna vill använda. Man brukar vilja jämföra med bilar. Låt oss säga att tillverkaren lovar att bilen går 40 mil på en tank. Efteråt kommer kunderna och klagar på räckvidden, varvid tillverkaren tvingas medge att det måste finans en väg att köra på också. Som tekniker kan man fråga sig varför kunderna försökte köra uppför berg och genom sjöar, men är man inte tekniker och räckviddskartan inte är sann, så uppstår sådana problem.

Operatörerna ska tvingas presentera en hel massa sanningar, i kartform eller tabellform. Kartor som visar den sanna, fysiska täckningen och den sanna datakapaciteten. Kartorna ska kunna justeras för olika utrustning med olika usel antenn. Det ska finnas tabeller som visar priset för olika driftsfall: 100 megabit, 1 gigabit, 10 gigabit i Sverige, i EU och utanför EU, och de ska bevisa att de följer EU-direktiven. Vi talar om pengar och löften som förseglas med ett kontrakt. Då måste båda parter kunna verifiera att kontraktet kan uppfyllas.

Sedan behövs som vanligt mer kunskap. Folk som lägger ut pengar på mobilabonnemang måste förstå vad de köper. Exakt hur mycket data kommer ett tv-program att dra? Men det är för svårt i förstone. ”Va? Drar min telefon data?” Men även det är för svårt. ”Vad är data? Måste man ha det?” Jag tror till och med det är för svårt för Svensson. Kanske vore det vettigt om man tvingades att gå igenom en liten frågesport när man köper ett abonnemang, som visar hur telefonen fungerar i olika situationer?

Och när ska operatörerna börja saluföra mikrobasstationer som var och en kan ha hemma och ordna sin egen inomhustäckning? Det vore en hjälp för operatörerna om var och en hade sin egen mobilbas, då borde man belönas med lägre samtalstaxa.

Är det någon politiker som vågar stå upp för oss konsumenter? Det jag vill ha genomfört är ingen raketvetenskap. Metoderna finns redan och visst spårningsdata sänds redan i mobilnäten. Det kan jag bevisa. Den politiker som vill göra något som blir omedelbart kännbart för väljarna i nästa val kan ringa redaktionen!

Fakta

Hissat
Det hörs röster om att dagens datorer redan är tillräckligt bra, så att företag inte kommer att behöva köpa nya på länge. Ja, en modern dator klarar ju av att flyga flygsimulator i tre dimensioner, det räcker säkerligen för att fylla i ett webbformulär också.

Dissat
Nu har vi hört det där om avlyssningsskandaler. Nu kan vi det. Vad sägs om att massmedia och de som är rädda för sagda avlyssning går vidare, slutar oja sig och tar reda på vad man ska göra åt saken? Som brandväggstillverkarna säger: Minska din attackyta.