Fakta
Namn: Hasain Alshakarti (även känd som ”The Wolf”).
Ålder: Född 1975 (”men ålder för mig är ett relativt begrepp”). Bor: Åkersberga.
Gör: It-konsult och inspiratör på Truesec.
Andra intressen: Andlighet och religion.
Bäst just nu: Familjen och
speciellt min kära fru, utan deras stöd hade jag inte kunnat vara den jag är i dag.
Sämst just nu: Grymheten i världen, att många människor inte kan leva ett värdigt liv i fred oavsett hudfärg, språk och tro.
Ser fram emot: En spännande höst med mycket fart och fläkt och uppdrag, och lika många lugna stunder med min kära familj.

Hur vaknade ditt intresse för it och teknik?
- Det började väl egentligen strax efter att jag kom till Sverige vid sjutton års ålder. Jag är född i Irak, men bodde bara där i fem år. Sedan bodde vi i Syrien i tolv år innan familjen återförenades i Sverige.

Min äldsta bror var redan utexaminerad civilingenjör i elektronik med inriktning mot data. Han tog fram en bok om programmering i Pascal och tyckte att det skulle vara bra för mig som var duktig i matematik att lära mig programmera. Jag läste den och tyckte att det var intressant, men det blev mycket med papper och penna eftersom jag inte hade någon dator. Men efter några år hade jag sparat ihop pengar och köpte en begagnad IBM PS2 och körde saker i Dos.

Det första projektet jag satte upp var att göra en ordbehandlare redo att skriva på arabiska, mitt modersmål. Jag gjorde allting från scratch med drivrutiner och fönsterhantering. Det tog ungefär ett år innan det fanns en färdig applikation som gjorde det som den förväntades att göra.

Samtidigt hade jag fortsatt med SFI-studier och fick valet att antingen komplettera mina betyg på Komvux eller att gå om gymnasiet. Jag valde att börja på naturteknisk gren i Uppsala där matteläraren såg att jag hade med mig en del i bagaget och därför erbjöd mig att tenta av matten snabbt, vilket jag gjorde under första terminen.

Jag lärde känna it-teknikern på skolan. Dessutom var rektorn väldigt intresserad av it, så det fanns mycket intresse kring det på skolan. Jag fick till stånd en liten grupp som jag lärde programmera, som senare utvecklades till en dataförening. Jag började jobba som timanställd på skolan tillsammans med it-teknikern, en person som jag betraktar som min andra stora mentor. Det ena ledde till det andra och jag började hjälpa till med att bygga upp it-systemet på skolan. Jag lärde mig både Windows, NT, Novell och Linux under den tiden.

Vad hände sedan?
- Jag hade en deltidstjänst på skolan under tiden jag studerade där. När jag avslutade studierna där kom jag in på det datavetenskapliga programmet vid Uppsala universitet.

Jag höll kvar jobbet parallellt med studierna, men under det andra året på utbildningen fick jag erbjudande om jobb från ett konsultföretag. Jag satt där och vände och vred på saken och kom på att jag alltid kunde gå tillbaka till studierna om jag ville.

Därför valde jag att börja jobba som konsult ut mot kunder samtidigt som jag höll i lite utbildningar. Med tiden utvecklades det hela och jag bytte arbetsgivare till Network Management, som sedan blev uppköpta av Informator och senare såldes vidare till Nexus. Där tillbringade jag några år innan Truesec-projektet blev aktuellt, och då hakade jag på det från början 2005.

Hur kom du in på säkerhetsbiten?
- Under åren på Nexus tillhörde jag säkerhetsgrenen och satt nästan uteslutande med säkerhetsgranskningar och implementationer av säkerhet åt olika kunder. Där föddes det intresset och sedan har det utvecklats vidare.

Vad är det som lockat dig med datorer och it?
- Att det fanns en utmaning samtidigt som det fanns en logik bakom det hela. Med facit i hand tror jag att det i hög grad var potentialen att förbättra saker som var intressant. Det finns ju alltid ett logiskt tankemönster i allt jag arbetar med.