Under helgen beslutade Microsoft att dra tillbaka 8.1-uppdateringen för surfplattor med Windows RT. Anledningen är att den innehåller ett fel som gör att vissa surfplattor blir obrukbara.

Du som redan har installerat uppdateringen och står med en surfplatta som inte kan användas, har nu möjlighet att väcka liv i den med hjälp av Microsofts panikfix.

Den består av en image-fil som du laddar ned från Microsofts sajt (i skrivande stund står det dock angivet att den endast gäller för användare i Nordamerika) till en annan dator. Du behöver även en extern hårddisk med åtminstone 4 gigabyte utrymme för att skapa en återställningsdisk. Nedladdningen inkluderar en pdf-fil med steg-för-steg-instruktioner.

Notera att detta inte är någon enkel fix som bara kräver enstaka klick. Du måste bland annat skriva flera instruktioner i kommandoprompten efter att ha startat om maskineriet.

Microsoft hävdar för övrigt att endast cirka 0,1 procent av alla Windows RT-användare är drabbade av problemet. I dagsläget kan de inte säga något om när de kan tänkas släppa en fungerande 8.1-uppdatering.

IDG News