Väldigt många sci-fi-skildrare har kommit på tanken att stoppa in människan i en stridsrobot som gör henne starkare, snabbare och tålig mot kväljande atmosfär. Med lämpliga kameror kan robotföraren också se andra våglängder, som värme och röntgen. Roboten kan lämpligen bestyckas med en dröse målsökande missiler, extra tunga Gatlingkulsprutor med mera, och vips har vi en fulländad stridsmaskin.

Och här har vi också ett sci-fi-ämne som sannolikt kommer att gå i uppfyllelse inom inte allt för många år.

I alla fall så länge batterierna räcker. Ingenstans har jag i någon film kunnat se hur robotkrigföringen krävt att någon måste dra igång en dieselgenerator först. Det är tydligen batterier och svirrande servomotorer som gäller. Man kan ju tänka sig att sådana där handtagsstora enmegawatts fusionskraftverk förstås, som jag pratat om tidigare. Då är allt löst på ett enkelt sätt.


Bild: 20th Century Fox

I filmen ”Avatar” (2009) har vi superstridisen överste Miles Quaritch (Stephen Lang) som kliver in i en stridsrobot som kopplas till hans kropp och armar och utför alla de rörelser han utför, fast i förstorad skala.
Tyvärr faller regissören för billiga trick som man mot man-duell med kniv, fast roboten har betydligt kraftfullare vapen till hands. Det ska alltid vara någon sorts heroiskt trams som, naturligtvis, slutar med att den svagare ändå vinner.


Bild: Metro-Goldwyn-Mayer

I ”Robocop” (1987) är en mycket intelligentare modell, där den mänskliga hjärnan får styra mycket mera. Det är bara kroppens yttre lemmar som ersatts av maskindelar och hjärnan får sin information från kameror och andra sensorer.

Filmmakarna bakom ”Robocop” verkar aldrig ha satt sig in i vad som händer när man startar en dator. Först startas tydligen command.com och sedan laddas bios. Det är underligt, för utan bios kan processorn inte komma åt hårddisken och ladda command.com. ”Memory Set” vet man inte vad det kan vara, men allting slutar med ”System Status OK”, så allt verkar fungerar ändå. Bild: Metro-Goldwyn-Mayer

Fakta

Raytheons exoskelett (video):
tinytw.se/rayexo
Lockheed Martins Hulc:
tinytw.se/hulc
Boston Dynamics Big Dog:
tinytw.se/bigdog
Big Dog-ritningarna (pdf):
tinytw.se/bigdogpdf
Asimo faller (video):
tinytw.se/asimo