Verkligheten på väg ikapp

Verkligheten av i dag är redan på väg att komma ikapp sci-fi-scenariot. Det amerikanska försvaret kallar sin apparat för exoskelett (utanpåliggande skelett), en konstruktion som i huvudsak har tillkommit för att möjliggöra för soldater att bära tunga laster lång väg i oländig terräng.

För låt oss inse sanningen. Det är bara på film som soldaterna kastar sig ut från förläggningen och direkt stöter på fienden, och utan startsträcka alls kastar sig in i kampen och de blixtrande laserstrålarna.

I verkligheten är krig ett eländigt gående och lastande och omlastande. Om planeten man ska slåss på är okarterad blir det mycket markundersökningar, förflyttningar, omgrupperingar, väntan, väntan och mer väntan.


Bild: Boston Dynamics.

Big Dog är en helt realistisk utveckling av stridsroboten, eller måhända ett förstadium eller en liten nätt accessoar. Det är en fyrbent robot från amerikanska Boston Dynamics som mycket riktigt ser ut som en stor hund.
Som utvecklingen står just nu, kan hunden ta sig fram bland stock och sten och bära tyngre laster än en människa orkar med. Den klarar att falla omkull och räta upp sig igen och den klarar att man sparkar till den – den vinglar lite men kan hitta balansen igen.

Den klarar också att gå på hal is. Det ser larvigt ut när den halkar omkring, men icke desto mindre klarar den sig över isen. När man tänker efter gör den precis som en levande hund skulle göra i samma situation, den kompenserar och försöker återfå balansen trots att den halkar.

Det är uppenbart att konstruktörer av stridsrobotar får titta på Big Dog och lära sig hur deras robotar ska bära sig åt i svåra situationer. Hur får man en koloss på ett par ton att hålla balansen när den kliver fel, när den halkar och när den träffas av något tungt vapen? Människan har en fantastisk förmåga att kompensera för olika tippande rörelser genom att kasta ut en kroppsdel i motsatt riktning och få tillbaka balansen igen. Hittills har vi inte sett en robot som klarat det lika bra.


Bild: Roborama

Tänk bara på den japanska roboten Asimo som visade sig inte kunna gå i trappor. Vad som är enkelt för en människa kan vara fullständigt omöjligt för en maskin som programmerats av någon som inte begripit hur den rörelsen egentligen ska hanteras.

Fakta

Raytheons exoskelett (video):
tinytw.se/rayexo
Lockheed Martins Hulc:
tinytw.se/hulc
Boston Dynamics Big Dog:
tinytw.se/bigdog
Big Dog-ritningarna (pdf):
tinytw.se/bigdogpdf
Asimo faller (video):
tinytw.se/asimo