Android blev störst på smartphones redan 2010 och har fortsatt växa. Under andra kvartalet 2013 hade man 79 procent av den marknaden.
Samtidigt är Windows fortfarande det största systemet i världen, sett till alla typer av enheter. Men pc-marknaden förändras – hårdvarukrav har inte ökat markant på senare tid, och Windows 8 har fått ett svalt mottagande.
Detta alltså medan Android växer med stormsteg. Gartner och många andra förutspår också att Android går om även Windows i antal sålda enheter överlag under 2013.

På företaget innebär det här främst att Android blir plattformen för telefoni, men när Google väl fått in foten i dörren kanske även företagens surfplattor laddas med Android, då de kan dela system för administration med telefonerna.


Android har i dag 79 procent av smartphonemarknaden. Ser man till både telefoner och surfplattor är dominansen inte lika stor, men även då är det den klart största plattformen. Källa: Canalys

96 procent av alla hot

Ett flertal rapporter har dock på senare tid varnat om säkerhetshot. Kaspersky Lab meddelade att antalet kända skadliga appar gick från 6 000 till 43 000 under 2012. F-secure rapporterar att Android stod för 96 procent av alla skadeprogram på mobiltelefoner i slutet av 2012.

Men Kasperskys David Jacoby menar att siffror som de här inte är orsak att drabbas av panik. Hotet ska inte ignoreras, men det är i allra högsta grad hanterbart. 44 procent av Android-systemen kör gamla Android 2.3, och det är där den största infektionsrisken finns. En viss risk finns även på nyare system, och David Jacoby rekommenderar att man är proaktiv med en strikt app-policy, och begränsar sig till telefoner med nya Android-versioner.

– Det finns en risk att för mycket hysteri kring skadlig kod gör att man glömmer de större problemen, till exempel att man har bristfällig koll på systemuppdateringar i Android, säger han.


Allt eftersom Androids popularitet ökat har också malware-tillverkarnas uppmärksamhet riktats ditåt – från anonym tillvaro 2010 till full attack 2012. Källa: F-secure

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning