Färre patchar än IOS
Dels kommer det färre patchar än till IOS, dels är det för det mesta inte Google som rullar ut dem, utan respektive telefontillverkare. Det gör Android mer fragmenterat som plattform än konkurrenterna. Det är både ett säkerhetsproblem och ett hinder för apputveckling.
– Den som köper in telefoner, appar och Android-knutna tjänster behöver ha en bra dialog med leverantören om just kontinuitet i tillverkarnas systemuppdateringar, säger David Jacoby.
En del av problemen med Androids fragmentering kan dock vara på väg att försvinna. Google har nyligen introducerat plattformen Google Play Services, en prioriterad tjänst inne i Android med tillhörande api för utvecklare. Den kan Google själva uppgradera via Google Play, i stället för att telefontillverkarna ska uppdatera systemet.
Skolor är intresserade
Googles andra stora framgång just nu är Chrome OS, en direkt Windows-konkurrent. De billiga Chromebook-datorerna har under året tagit mellan 20 och 25 procent av marknaden för notebooks under 300 dollar i USA, och ökar medan resten av pc-marknaden går utför. I Sverige har bland annat skolväsendet visat stort intresse, berättar Google-konsulten Fredrik Linnander på Onlinepartner.
– Under höstterminen kommer minst 10 000 skolelever i Sverige använda Chromebooks, troligen ännu fler. De är enkla, billiga, lätt utbytbara eftersom allt är baserat i molnet, och lätta att administrera, säger han.
Man ska använda molntjänster
Tanken från Google är att man ska använda Googles molntjänster, till exempel Drive och Docs, men det går även att köra andra webbaserade tjänster som Microsoft Office Web Apps. För mer avancerade applikationer, allt från SAP till Windows-miljöer, finns till exempel VNC eller Citrix Receiver.
Företag som är intresserade bör vända sig till utvalda Google-återförsäljare som kan erbjuda Googles fjärradministrationstjänst. Den kostar 1 000 kronor per enhet, eller 200 kronor för skolor, och knyter datorn till ett admin-domän. Där kan man övervaka enheterna, sätta policys för konton och gäståtkomst, svartlista eller vitlista appar och url:er, förkonfigurera ssid:n, och mycket mer.