VMware är fortfarande den ohotade ledaren inom virtualisering och har nyligen släppt en ny version av produkten Vsphere. Vi laddar snabbt hem en testversion och noterar att installationen av såväl ESX på värdservrar som Vcenter går snabbt och enkelt.

Vi startar instinktivt den gamla Vsphere-klienten men möts direkt av ett meddelande som säger att det numera är webbklienten som gäller för att få tillgång till nya funktioner. Vi startar då webbklienten och noterar att den använder Adobe Flash. Det känns lite märkligt att VMware inte bygger med html5 utan med gammal teknik och vi upplever gränssnittet som ganska långsamt.

Vsphere 5.5 administreras enbart via webbläsare. Det fungerar, men är långsammare att arbeta med än den gamla klienten.

Enorma diskar

Vi noterar att man nu kan skapa virtuella maskiner med upp till 62 TB stora diskar. En rejäl ökning från tidigare 2 TB. Det går som vanligt att utöka diskar under drift, men man kan inte minska dess storlek vilket känns som ett tillkortakommande. Vi ser också att man nu kan låta en virtuell maskin ”se” grafikkretsar från även AMD och Intel utöver tidigare stödda kort från NVidia.

En intressant funktion är App HA som använder VMware Tools för att övervaka specifika tjänster i operativsystemet. Till exempel kan den övervaka SQL eller IIS och om den inte kan starta tjänsterna så startas hela maskinen om. En bra funktion om man inte redan har något annat system för att ha koll på tjänsterna, men vi saknar stöd för Exchange. Har man ssd-disk i värdservern kan vi också aktivera funktionen Flash Read Cache som snabbar upp läsoperationer och minskar trycket på lagringslösningen.

En ny funktion i distribuerade switchar är den inbyggda filtreringsfunktionen som styr vilken trafik som får passera i swicthen.

Det är numera också ok att bygga virtuella kluster via iscsi från en virtuell maskin och Windows Server 2012 är supportat. Men vi kan fortfarande inte bygga kluster mot en delad VMDK-disk från olika värdservrar. Detta kan göras med Hyper-V och vi hade nog förväntat oss att VMware hade löst det problemet vid det här laget. Det finns en stor nyhet på nätverkssidan och det är ”Traffic Filtering” som kan reglera vilken trafik som får flyta genom en virtuell switch. Detta är bra, men funktionen finns bara i distribuerade virtuella switchar som bara finns i den dyraste versionen av produkten, Enterprise Plus.


Den nya tekniken Flash Read Cache kan snabba upp diskprestandan och minska belastningen på lagringslösningen genom att använda lokal SSD i värdservern som läsbuffert.

Ett ständigt sorgebarn för VMware har varit den medföljande backupfunktionen, tidigare Vdr, numera Vdp. Det finns nu en ny version av produkten som enligt VMware ska fungera mycket bättre. Vi lyckas ta en backup och genomföra en återläsning utan problem, men tiden får utvisa om den nya versionen verkligen är så bra som det sägs.


TechWorlds slutsats

VMware har lagt till vissa bra funktioner, men många är riktade till stora lösningar med de dyraste licensformerna. Vsphere 5.5 är en bra produkt, men når inte riktigt ända fram på vissa områden där konkurrenterna har funktionalitet. VMware är fortfarande värda en ledande roll på marknaden men Microsofts Hyper-v växer till sig och vi hade nog förväntat oss ännu lite fler funktioner, speciellt för mindre företag, för att känna oss helt säkra på att VMware kommer att behålla ledningen under lång tid framåt.

Fakta

TechWorld rekommenderarProdukt: vSphere Enterprise Plus
Tillverkare: VMware
Typ: Typ I hypervisor + hanteringsprodukter
Kontakt: http://www.vmware.com/products/vsphere/
Version: 5.5
Cirkapris: Ca 37.000 / Fysisk CPU i värdservrar + 53.000 för vCenter (inkl. 1 år produktionssupport)

+ Robust och mycket väl beprövad hypervisor
Bättre fungerande imagebackup än tidigare version
Bra funktioner för nätverkssäkerhet
- Segt och ovant webbgränssnitt skapat med Flash
Saknar vissa funktioner som finns i Hyper-v som ingår i Windows Server-os

BETYG
Installation: 8 av 10
Prestanda: 18 av 20
Administration: 20 av 30
Funktioner och finesser: 33 av 40

TOTALT: 79 av 100