Nästan 300 personer i salongen, nästan alla sitter med en hand uppsträckt i luften. Och det är klart, formulerar man frågan på det sätt som Christopher Soghoian gör är svaret givet för de flesta av oss. Även mig själv. ”Hur många av er i publiken vill hellre ha ett hundraprocentigt skydd än ett skydd där myndigheter har en bakdörr in till dina data?”

Shawn Henry lutar sig framåt i soffan som står på scen­en. Han ser nästan uppgiven ut när han inflikar: ”Men hur ska vi då ha en möjlighet att spränga terroristceller och rädda oskyldiga människors liv, eller avslöja pedofilnätverk och förhindra att barn lemlästas?”

Så här i efterhand ångrar jag att jag inte direkt ställde att uppföljande fråga till publiken: Är ni villiga att betala det pris som oknäckbara krypton för med sig? Hur många förstörda liv är det värt?

För om vi, för våra högst oskyldiga men privata syften, kommer att kunna använda fullständigt säker datalagring och kommunikationsvägar omöjliga att avlyssna, så kommer också de där andra, de med syften ondskefulla bortom våra vildaste fantasier. De kommer då inte längre kunna stoppas eftersom bevis blir omöjliga att få fram.

Var det något som framkom med största tydlighet under årets upplaga av TechWorlds it-säkerhetsevent Next Generation Threats så var det att den här frågan omfattar oss alla och att den inte är enkel. Det är inte svart och vitt, även om vissa vill framställa det på det sättet.

Stundtals var debatten het under dagen, men ändå saklig. Polemik och öppna diskussioner är precis vad vi behöver för att komma till sunda beslut. Det som pågått bakom NSA:s stängda dörrar allt för länge har lyfts fram i ljuset.

Det vi ser hända just nu är digital kapprustning. Världens länder bygger kapacitet, precis som det tidigare byggdes tanks och stridsflygplan i väntan på krig. NSA bygger ett på många sätt skrämmande informationsövertag som aldrig tidigare skådats, redo att användas i militära syften när så krävs. Cyberkrig är en term vi inte bör använda ännu, eftersom vi faktiskt inte sett ett sådant i full skala.

Men det måste också nämnas att tusentals liv har räddats världen över tack vare NSA:s mycket ifrågasatta verksamhet. Shawn Henry, med över 20 år på FBI, har själv arbetat med mängder av fall där digital spaning varit helt avgörande för att kunna fälla förövare och hindra fruktansvärda brott innan de skett. Sådant det inte kan skrivas om, sådant allmänheten inte vet om.

”Om ni visste hur många juridiska instanser man måste gå igenom, hur hårda krav som ställs för att få använda den här tekniken”, säger han med viss frustration. Det är enligt Shawn inte ett verktyg myndigheterna använder lättvindigt. Och vi som är där ser båda sidorna, balansgången mellan personlig integritet och behovet av skydd.

Det är som sagt ingen enkel debatt. Och vad gäller huvudfrågan för den här debatten, bakdörrarnas vara eller icke vara: om vi gemensamt hade kommit fram till och motiverat att de skulle vara där hade det varit en annan sak. NSA:s ohämmade hemlighetsmakeri är den största boven i det här spiondramat.