Det har varit ett intressant år för smartphones, inte minst den här hösten då rubriker med mycket trycksvärta har avlöst varandra i it-pressen. Nya mobila hårdvaruplattformar har sett dagens ljus och höjt ribban rejält för vad man kan förvänta sig i funktion och prestanda ifrån en bra mobil, och nya aktörer börjar ta sig in på marknaden. Det är inte bara Arm-arkitektur i smartphones numera, utan även Intels Atom-chipset som på allvar börjat konkurrera, bland annat med fullt stöd för just smartphones med Android.
Nya operativsystem som Sailfish och Firefox OS har gjort entré, men endast på konsumentsidan än så länge. Och fler och fler telefontillverkare börjar bredda sitt sortiment och konkurrera i premium-segmentet.
Årets största nyheter
Men de två största nyheterna i år kom i september. Apple uppdaterade inte överraskande sitt IOS till version 7, med några av de mest omfattande förändringarna på länge. Dels i gränssnittet, dels med många företagsspecifika förbättringar av exempelvis single-sign-on, fler fjärrhanteringsfunktioner, vpn konfigurerad per app och automatisk kryptering. Här har framförallt Android lite att svara på.
Samma månad blev det offentligt att Nokia, enda aktören som på allvar satsat på Windows Phone som operativsystem, köps av Microsoft. I och med att Google redan året innan köpte Motorola har nu alla de större mobila systemen en varsin egen hårdvarutillverkare, inklusive Blackberry som fortfarande gör idoga försök att ta sig in på den nordiska marknaden.
Så vilket system är bästa valet just nu för det företag som står inför ett inköp av telefoni? Var finns de bästa proffsfunktionerna? Med vilket system får de flesta användarna den telefon de vill ha och behöver? Vilket system ger it-avdelningen och administratören minst krångel? Och vad är smartast pengamässigt?
Två giganter, två uppstickare
Förutom giganterna IOS 7 och Android 4.3 är givetvis även Windows Phone 8 av intresse, och vi väljer här att även snegla på Blackberry 10, som har en fortsatt stark ställning internationellt även om etableringen i Sverige är minimal.
Ur ett kostnads- och inköpsperspektiv är Android det mest lockande alternativet. Det finns ett stort urval av telefoner, och köper man jobbmobiler är det lätt att kunna erbjuda många alternativ för olika behov hos de anställda. Enklare, mer kompakta Androidtelefoner med fullgoda funktioner för de flesta behov kan fås för långt under två tusen, och även de mest populära så kallade premium-modellerna är billigare till ett lägre pris än Iphones av motsvarande kaliber.
Windows Phone har också en generellt lägre prisbild per enhet än Iphone, men inte samma enorma utbud och variation som Android. Det är numera egentligen bara Nokia som på allvar ger ut Windows Phone-lurar, och troligen den enda som man kan lita på vad gäller framtida service och uppdateringar. Så i fallen IOS och Windows Phone är valet av plattform i praktiken också ett val av leverantör. Bygger man sin smartphonelösning på Android kan man lättare byta modell och till och med fabrikat om man inte är nöjd med en viss telefon, utan att behöva lära sig och implementera support för helt nya system. Windows Phone har också en generellt lägre prisbild per enhet än Iphone, men inte samma enorma utbud och variation som Android. Det är numera egentligen bara Nokia som på allvar ger ut Windows Phone-lurar, och troligen den enda som man kan lita på vad gäller framtida service och uppdateringar. Så i fallen IOS och Windows Phone är valet av plattform i praktiken också ett val av leverantör. Bygger man sin smartphonelösning på Android kan man lättare byta modell och till och med fabrikat om man inte är nöjd med en viss telefon, utan att behöva lära sig och implementera support för helt nya system.