För många anställda är det i dag inte längre intressant att använda företagstelefonersom it-avdelningen har valt ut - istället vill man ta med sig sin egen smarta mobiltelefon till kontoret. Trenden kallas “Bring your own device”, eller byod, och har fått stor uppmärksamhet den senaste tiden.

När Apple nyligen uppdaterade sitt mobila operativsystem IOS till version 7, passade man bland annat på att implementera stöd för automatisk kryptering och funktioner för fjärrhantering. Konkurrenten Android - Googles mobila operativsystem - har fått utstå kritik för sin fragmentering, samt för att man inte kan erbjuda säkra företagslösningar. Det vill Samsung nu ändra på.

Den sydkoreanska teknikjätten satsar nu stenhårt på att deras smarta lurar - först och främst premiummodellerna - ska bli det självklara valet för it-avdelningar som ställer höga krav på säkerheten, men också vill låta anställda ta med sina egna lurar till jobbet.

Samsungs säkerhetslösning har fått namnet Knox, vilket anspelar på en välkänd amerikansk militärbas. Samsung Knox, som i dag finns till bland annat Galaxy Note 3 och Galaxy S4, har beskrivits som en it-avdelnings våta dröm. I praktiken skapar Knox två separata profiler med olika privilegier på telefonen. På så sätt kan Knox skilja på privat och professionellt innehåll på enheten - och se till att kryptera det senare.

Lätt att växla mellan privat och jobb

Som användare växlar man mellan de olika profilerna genom att trycka på en särskild Knox-app i skärmens nedre vänstra kant. I privatläget kommer användaren åt allt sitt personliga innehåll och har möjlighet att ladda ned vilka appar som helst från Google Play. När användaren istället växlar till jobbprofilen genom att ange lösenord, kapslas all data in i en krypterad container. Innehållet som skapas inom denna container går bara att komma åt så länge jobbprofilen är aktiverad, och är alltså inte tillgängligt i privatläge. Om användaren råkar ladda ned skadlig kod till sin privata profil, påverkar detta inte heller data som lagrad inom containern.

TechWorlds slutsats

Samsung är knappast ensamt om att satsa på mobil säkerhet för företag. Men det som gör Samsung Knox intressant är hur pass stor möjlighet som it-avdelningen har att skräddarsy säkerhetslösning efter egna behov. Bland annat kan man sätta upp regler för vilka appar som ska kunna laddas ned till jobbprofilen via en särskild applikationsbutik inom den krypterade containern.

Man har också möjlighet att svartlista tjänster som Facebook och Twitter, samt att ställa in en tidsgräns för hur ofta lösenordet måste anges när användaren vill logga in på den krypterade jobbprofilen. En annan viktig punkt är att säkerhetsansvariga inte har någon åtkomst eller inflytande över det privata materialet som finns på telefonen, vilket innebär en ovanligt elegant byod-kompromiss mellan it-avdelningen och resten av gänget på kontoret.