I dessa tider av mobilappar kan var och varannan tekniker, och även vanliga dödliga för den delen, skaffa åtminstone enklare analysverktyg för trådlösa nätverk. Kvaliteten spretar förstås åt alla håll, men visst finns det ganska hyggliga verktyg till mobilen också, många dessutom gratis.

Med detta i åtanke ligger det nära till hands att tro att de mer professionella verktygen, dit Clearsight Analyzer från Fluke Networks hör, blir mindre populära.


Öppningsvyn ger blixtsnabbt information om vilka protokoll som används och eventuella problem. För mer detaljer är det bara att klicka på ett protokoll. Givetvis kan vi ta bort protokoll från vyn så att vi slipper överflödig information.

Men när vi testar Clearsight Analyzer märker vi snabbt att den metod som Fluke valt för att möta konkurrensen är ökad kvalitet och prestanda. Clearsight skiljer sig inte på den punkten från deras andra produkter, men här har dessutom någonting positivt hänt med användarupplevelsen.

Senast i nummer 5-6/2013 testade vi Fluke Air Magnet Wifi Analyzer, och den största anmärkningen då gällde just det röriga gui:t. På den punkten är Clearsight Analyzer en tydlig uppryckning.

Fokus på applikationslagret

Rent tekniskt är annars den stora skillnaden att Air Magnet kan analysera de flesta lager i protokollstacken, medan Clearsight är kraftigt fokuserad på applikationslagret. Båda produkterna är också menade att installeras på vanlig Windows-laptop, men Clearsight har inte lika hårda krav på wi-fi-kortet.

Vad vi har kunnat se finns egentligen inga speciella krav på kretsar, drivrutiner och dylikt. Givetvis stöds även trådade ethernet-nätverk och dito nätverkskort.

Bra partner för teknikern

Just fokuseringen på applikationslager och den trevliga presentationen av informationen gör Clearsight till en mycket användbar partner för nätverkstekniker som snabbt vill kunna se varför just applikationer hackar eller inte fungerar alls. Medarbetare som upplever dåliga prestanda för ett specifikt applikationsprotokoll kan snabbt få hjälpt genom att Clearsight direkt visar vettig information för protokollet i fråga och genast ger besked om eventuella fel.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta


Namn:
Clearsight Analyzer
Version: 7.3.0.12
Leverantör: Fluke Networks Corp­oration
Kontakt: www.flukenetworks.com
Produkttyp: Analysprogram för trådlösa och trådbundna ethernet-nätverk
Plattformsstöd: Windows XP x86 till och med Windows 7 x64
Protokollstöd: Cirka 350 olika i grunden, över 1 000 tillsammans med Wireshark
Cirkapris: 40 000 kronor för mjukvaruversionen och 210 000 kronor för en fysisk enhet

+Många funktioner och finess­er.
Stöd för Wireshark.
Fokus på applikationslager.
Bra överblick och snabb felinformation.
-
Vissa delar av användargränssnittet kan förbättras.

BETYG
Funktioner och finesser 40 av 50
Prestanda 22 av 25
Användarvänlighet 20 av 25

TOTALT: 82 av 100